Obișnuim să dăm vina pe stresul provocat de activitățile zilnice epuizante. Iar când nu mai avem chef de nimic, vreme îndelungată, și ne dorim doar somn odihnitor, liniște și relaxare, considerăm că e absolut firesc să fie așa, având în vedere ritmul alert al vieții. Ori multe dintre afecțiunile greu de tratat se manifestă astfel, printre acestea numărându-se anemia, dereglările hormonale, ale tensiunii arteriale, infecțiile renale, hepatitele și chiar cancerul, fie el de sânge, fie localizat la diferite organe interne. După cum afirmă specialiștii, majoritatea bolilor ascunse ne „pricopsesc” cu lipsa de vlagă. De aceea, medicii recomandă un consult medical general, detaliat, dacă starea de oboseală durează mai mult de o săptămână.

Cu tiroida cum stai?

Deși majoritatea ne plângem că avem probleme cu glanda, puține dintre noi verificăm în detaliu funcțiile tiroidiene. Însă e bine de știut faptul că cele câteva kilograme în plus nu sunt acolo doar din vina ei. Trebuie să ne facem griji abia atunci când ne simțim sleite de puteri, uneori fără rost, când ne piere orice urmă de optimism și picăm în depresie, când ne cade părul inexplicabil. Prin urmare, nu mai sta pe gânduri și solicit un set de analize de sânge, care să includă și hormonii tiroidieni (T3 și T4). Un nivel scăzut al valorilor acestora înseamnă că trebuie să urmezi un tratament pe care ți-l va prescrie medical endocrinolog.

Când rinichii nu-și fac treaba…

…apare și oboseala inexplicabilă. Deși multă lume crede că usturimea este principalul semnal de alarmă în cazul infecțiilor urinare, de reținut ar fi că, de fapt, oboseala exagerată este unul dintre simptome. Acest tip de infecţii apar din cauza unor bacteria ori ca urmare a nerespectării regulilor de igienă. De aceea, este bine să faci analize de sânge și o radiografie a rinichilor, o ecografie și o urografie, ca să se poată depista ce a declanșat boala și pentru a o putea trata.

Lipsurile trebuie înlăturate

Din ce în ce mai multe personae, în special femei, se plâng din cauza neplăcerilor provocate de diferite tipuri de anemie. Organismul are nevoie de vitamine și minerale. Dacă nu le primește corespunzător, își cere drepturile. Și atunci devine obosit, oferă tenului paloare, ne sperie cu amețeli și stări de leșin, cu frisoane, tremurături și ne face sensibili și nervoși. Așa se face că, odată confirmat diagnosticul, se poate observa că oboseala dată de anemie este un posibil semn al prezenței unor polipi uterini, a unor fibroame. Pierderile de sânge din aceste afecțiuni, la fel ca și cele provocate de dereglările menstruale conduc la pierderi de fier și, implicit la anemie. O cură cu alimente bogate în fier, precum spanacul, broccoli, sfecla, carnea roșie poate face minuni.

Dar inima ce zice?

Dacă simţi „sfârșeală”, extenuare, după ce ai făcut ceva care, până mai ieri, era „floare la ureche” pentru tine, programează-te la cardiolog. Riscul de a avea o boală de inimă este ridicat, dacă obosești exagerat de mult dereticând prin casă sau făcând câțiva pași pe jos. Fumătorii au un motiv în plus de îngrijorare, la fel ca și cei cu un nivel crescut al colesterolului, cu hipertensiune, diabet, persoanele sedentare și obezii. Trebuie să se țină cont de faptul că, depistate la început, bolile de inimă se pot vindeca în totalitate.

Ți-a fugit somnul?

Se mai întâmplă ca, în ciuda oboselii evidente, să nu reușim să adormim. Și insomnia este un semn de îngrijorare. Oricât ne-am odihni fizic, tot ne simțim sleiți de puteri, chiar și abia treziți din somn. Medicii numesc această manifestare „fatigabilitate” sau sindromul oboselii cornice, dacă durează de mai mult de 6 luni. Cum nu s-a depistat încă vreo cauză anume și nici vreun remediu concret și efficient, este bine ca, înainte de a da un diagnostic, să se înlăture orice alte suspiciuni posibile.

Un „dulce” amar

Dacă observe că, pe lângă oboseala permanentă, simți nevoia de a urina mai des, în special noaptea, nu mai ai vederea la fel de bună ca altădată, memoria îți mai joacă feste, atunci se impune o analiză a glicemiei. Nivelul crescut al zahărului din sânge poate da asemenea simptome. Iar diabetul nu e o boală ușoară și necesită o atenție deosebită.

Ce analize să faci

Ca să excluzi din start orice suspiciune, solicită să ți se facă următoarele analize:
– hemograma completă, privind tipul și numărul de celule din sânge
– viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), care poate scoate la iveală o posibilă infecție sau inflamație
– glicemia, pentru a depista un posibil început al diabetului
– teste ale hormonilor tiroidei
– analizele de biochimie, care arată starea generală de sănătate
– sumarul de urină, de unde rezultă prezența anumitor afecțiuni interne.

În cazuri special, în care se bănuiesc boli grave, se fac și teste suplimentare:
– anticorpii antinucleari, pentru depistarea lupusului eritematos sistemic
– factorul reumatoid, pentru diagnosticarea artritei reumatoide
– testul HIV
– test de piele, pentru depistarea tuberculozei.

Sursa foto: Flickr.com