Ai câteodată, fără nicio explicație, o senzație anormală, uneori neplăcută, la nivelul pielii sau al mușchilor. Nu e nici amorțeală, nici cârcel, e ceva ca un curent electric slab, care te „furnică”. Și nu vorbim aici de acele momente în care ai dormit prost sau ai stat într-o poziție incomodă și ți-a amorțit o mână sau un picior. Este vorba despre ceea ce medicii numesc parestezie, adică o atingere a fibrelor nervoase. De obicei, paresteziile sunt cauzate de afecțiuni neurologice, însă pot avea și alte motive.

Ce boli te fac să simți furnicături

Orice senzație ciudată ar trebui să ne trimită la medic, căci orice ni s-ar părea nouă banal sau nesemnificativ poate fi semnul unei boli grave care, depistată la timp, poate fi tratată cu succes. Iată cam ce boli pot ascunde paresteziile, așa-numitele furnicături:

1.Boala vasculară periferică

Furnicăturile apărute la extremitățile corpului, la palme, tălpi și mai ales la picioare, pot fi semnul bolii vasculare periferice, o problemă gravă de circulație a sângelui, care afectează arterele, mai puțin cele care alimentează inima și creierul.

2.Diabet

Dacă furnicăturile apar în zona gambelor sau a coapselor și persistă, poate fi vorba despre o formă de diabet. În cazul diabeticilor bolnavi de mulți ani, pot fi semnalul de alarmă al apariției neuropatiei diabetice, afecțiune foarte gravă, care nu trebuie ignorată.

3.Anxietate şi spasmofilie

În cazul în care furnicăturile se manifestă la nivelul feţei, e posibili să suferi de anxietate. Şi crizele de spasmofilie pot debuta cu furnicături la nivelul feţei, chiar înainte de a se localiza la mâini. Atacurile de panică sunt precedate, aproape întoteauna, de furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor.

4.Sindrom de tunel carpian

În cazul în care furnicăturile apar la nivelul încheieturii pumnului, poate fi vorba despre apariţia sindromului de canal carpian, spaţiul prin care trec nervii şi tendoanele către mâini. Furnicăturile apar, în special, la trezire, sau în somn.

5.Sindrom Raynaud

Este o problemă de circulaţie a sângelui care afectează extremităţile, de obicei degetele de la mâini și de la picioare, nasulmai ales între 20 şi 40 de ani. Instalarea bolii este semnalizată prin furnicături la mâini și picioare, însoţite de amorţeală şi durere.

Atenție la coloană, când simți furnicături!

„Debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei. În funcție de zona afectată, senzația de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziționat la nivel lombar, durerea radiază în zona feselor, coapselor și picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei, în zona gâtului, senzația de durere se va manifesta la nivelul umerilor și brațelor. Aceste dureri cresc progresiv în intensitate și sunt adesea însoțite de senzații de amorteală, furnicături sau slăbiciune.“, spune dr. Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg, Spitalul Sf. Constantin, Brașov.

Sursa foto: 123rf.com