Deși o senzație aparent banală, când simți că-ți ia gura foc fără motiv ar trebui să-ți pui întrebări cu privire la starea de sănătate. Căci senzația de arsură în gură este o problemă serioasă, numită medical glosodinie. Și este foarte important să iei măsuri, încă de la primele semne.

Ce este glosodinia

Glosodinia este o stare caracterizată printr-o senzație puternică de arsură la nivelul limbii, al obrajilor și gingiilor. Când ajunge în stadii avansate, poate apărea la nivelul întregii guri. De multe ori, această senzație este asemnănătoare cu cea resimțită în urma contactului cu lichide sau alimente fierbinți ori iuți. Există două tipuri de glosodinie. Cea primară nu are încă elucidate cauzele. Dar glosodinia secundară este consecința unor afecțiuni sistemice. De fapt, aceasta este și cea mai frecventă.

Boli de luat în seamă când simți că-ți arde gura

Dacă senzația de arsură în gură se manifestă pe termen lung, este foarte posibil să suferi de una dintre afecțiunile grave cu astfel de simptome. Iată ce ar putea fi:

1.Gura suferă

Sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. De la creșterea anormală a dinților, implanturile realizate greșit, care pot leza suprafața internă, până la ticurile nervoase, precum scrâșnitul dinților sau bruxismul, toate sunt semne de suferință a danturii. Și iritația excesivă cauzată mai ales de periajul incorect, utilizarea frecventă a apei de gură și consumul băuturilor acidulate pot facilita instalarea glosodiniei. Dar și infecțiile orale se numără printre cele mai frecvente cauze. Glosodinia este unul dintre simptomele incipiente ale candidozei bucale.

2.Lipsesc vitamine

Simți că-ți arde gura și în cazul carențelor de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele din grupul B, fierul, acidul folic. Dieta săracă în substanțe nutritive, mai ales în vitaminele din grupul B, face gura să ia foc.

3.Diabetul e prezent

Sindromul „gurii care arde” poate fi un semn al diabetului. Din cauza sistemului imunitar slăbit, diabeticii dezvoltă mai ușor infecții fungice. Simptomele includ răni dureroase și dificultăți la înghițire. În astfel de situații, orice tratament stomatologic sângerand al pacientului trebuie însoțit de protecție antibiotică. De aceea este foarte important ca diabeticii să-și anunțe stomatologul, încă de la prima ședință, că suferă de această boală.

La cel mai mic semn, fugi la medic!

„Chiar dacă, în fază incipientă, nu cauzează decât un disconfort minim, senzația de arsură în gură semnalează existența unei probleme la nivelul sănătății organismului. De aceea, le recomand pacienților să meargă la medicul stomatolog încă de la primele semne și să evite automedicația. Astfel, putem depista cauzele problemei de la început, când programul medicamentos mai poate fi încă eficient și rapid. Chiar și cele mai mici semne ale deteriorării sănătății pot anunța probleme dificile.”, spune Dr Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară, coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.

Sursa foto: Pexels