Nivelul crescut de zahăr din sânge poate duce, în timp, dacă nu este ținut sub control, la diverse afecțiuni ale inimii, orbire și alte probleme grave de sănătate.

Simptomele diabetului de tip 2 care se manifestă timpuriu

În multe cazuri, bolnavii de diabet de tip 2 nu au niciun fel de simptome la debutul bolii. Există însă și situații când boala este dată de gol de un simptom specific – setea excesivă. Alte semne pot include: gura uscată, apetitul exagerat, urinarea excesivă, scăderea sau luarea bruscă în greutate.

Simptome care apar în stadiile mai dezvoltate ale diabetului de tip 2 includ: durerile de cap, tulburările de vedere și oboseala.

Atunci când boala este într-un stadiu avansat, e foarte posibil să apară următoarele probleme:

  • Vindecarea lentă a rănilor sau tăieturilor;
  • Infecții urinare frecvente;
  • Piele foarte uscată.

Zahărul în exces din sânge poate leza grav vasele sangvine și nervii din zona genitală, așa că e foarte posibil ca viața sexuală să aibă de suferit dacă boala nu este ținută sub control. Între 35% și 70% dintre bărbații cu diabet de tip 2 se vor confrunta, la un moment dat, cu impotența, sub o formă sau alta.

Factori de risc ce pot fi ținuți sub control

Unele obiceiuri și probleme medicale pot fi ușor ținute sub control, astfel încât riscul de a face diabet de tip 2 să fie redus la minimum. Acestea includ: eliminarea kilogramelor în plus (în special a celor din zona abdominală), evitarea sedentarismului, renunțarea la fumat, limitarea consumului de carne roșie, alimente hiperprocesate, lactate cu conținut mare de grăsimi și dulciuri, scăderea nivelului colesterolului și a trigliceridelor.

În cazul femeilor, riscul de a face diabet de tip 2 este mai mare dacă: au suferit de diabet gestational în timpul sarcinii, au născut un copil cu o greutate peste 4 kilograme, au fost diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic.

Ce nu poți controla: rasa, istoricul familial și vârsta.

Cum se stabilește diagnosticul de diabet de tip 2

Pentru a confirma suspiciunea de diabet de tip 2, medicul va solicita efectuarea analizei A1c, un test care indică glicemia medie pe ultimele 2-3 luni. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, medicul ar putea recomanda efectuarea unor teste de glicemie luate întâmplător, în diferite momente ale zilei.

Dieta joacă un rol important în menținerea glicemiei

Nivelul glucozei din sânge poate fi controlat cu ajutorul regimului alimentar. Este esențial să limitați cât mai mult posibil consumul de carbohidrați rafinați și alimentele foarte calorice, cu conținut mare de grăsimi. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să consultați un medic nutriționist diabetolog, care va întocmi un plan alimentar personalizat.

La fel de importante sunt exercițiile fizice, care îmbunătățesc abilitatea corpului de a folosi eficient insulina produsă de corp și reduc nivelul de zahăr din sânge. Mișcarea ajută la eliminarea grăsimii corporale, reduc tensiunea arterială și protejează sănătatea inimii. Sunt indicate cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi.

Un alt aspect important de care trebuie ținut cont: evitați stresul! Meditația, respirația profundă, yoga sunt tehnici care pot ajuta la eliminarea nervozității și stresului, care pot contribui la dezechilibrul glicemiei.