Printre simptome se numără setea exagerată asociată cu eliminarea unor mari cantități de urină, slăbirea accentuată, în ciuda consumului unei cantități tot mai mari de alimente, vindecarea lentă a rănilor, glicozurie (prezența glucozei în urină), oboseală persistentă. Diabetul trebuie tratat de medic, însă recomandările acestuia pot fi însoțite și de remedii naturiste.
Faptul că diabetul de tip 1, insulino-dependent, care apare în copilărie sau în adolescenţă, este ereditar nu mai este contestat de mult. În schimb, cealalată formă de diabet, cel de tip 2, este asociată, ”prin tradiţie”, doar cu modul de viaţă nesănătos, ceea ce este parțial greșit.
Diabet de tip 1
Numit, până de curând, şi diabet insulino-dependent, diabetul tip 1 este o boală pur ereditară şi, din fericire, destul de puţin prezentă în lume. Cauza ei: pancreasul secretă în cantităţi prea mici sau chiar deloc, de la caz la caz, un hormon fără de care nivelul zahărului în sânge nu poate fi controlat: insulina. Acest tip de diabet apare în copilărie sau în adolescenţă.
Diabet de tip 2
Cele mai multe cazuri de diabet sunt cele de tip 2 (aşa-numitul diabt non-insulino-dependent). Cauza lui: organismul opune rezistenţă în faţa acţiunii insulinei (insulinorezistenţă), aşa încât acest hormon îşi pierde din eficienţă şi, în plus, este produs în cantităţi tot mai mici. Boala apare, de regulă, după 40 de ani, dar în ultima vreme sunt înregistrate tot mai multe cazuri înaintea acestei vârste. Principalul vinovat pentru incidenţa diabetului de tip 2 a fost desemnat întotdeauna, şi pe bună dreptate, modul de viaţă – alimentaţia cu multe grăsimi, multe dulciuri, sedentarismul. Totuși, această formă de diabet are şi o componentă ereditară. Boala este, practic, consecinţa interacţiunii dintre mediul nostru de viaţă şi o altă componentă. Au fost identificate nu mai puţin de 40 de gene implicate în apariţia diabetului de tip 2.
Simptome de diabet de tip 2
- sete intensă şi care nu trece atunci când bei lichide
- foame, deşi tocmai ai mâncat
- gură uscată
- greaţă şi vărsături frecvente
- urinări foarte dese
- oboseală accentuată, slăbiciune generală
- vedere înceţoşată
- amorţeli dese în mâini, braţe şi picioare
- infecţii dese ale pielii, tractului urinar sau ale vaginului
- răni care se vindecă încet sau deloc
Diabetul poate duce la orbire sau la amputații
Adevăratele pericole ale diabetului de tip 2 sunt vin din complicațiile bolii: odată cu evoluția ei, hiperglicemia determină afectarea progresivă a vaselor sanguine din diferitele organe și țesuturi, ceea ce va genera complicații cronice grave care, în timp, pot duce la orbire, insuficiență renală, amputații ale membrelor inferioare, accident vascular sau infarct.
Diabetul de tip 2 este diagnosticat la 90% din diabetici, în timp de diabetul de tip 1 (cel care conduce la dependența de insulină) se regăsește doar la 10% din bolnavi.
Rădăcina de păpădie, beneficii pentru organism
În 2030, jumătate din populaţia lumii va fi diabetică
La nivel mondial, 371 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu diabet de tip 2, iar la noi în țară se estimează că 7% din populație este diabetică. În plus, specialiștii afirmă că la fiecare diabetic cunoscut există încă unul, necunoscut.
Urmărind evoluția acestei boli în ultimii ani, specialiștii estimează că, în anul 2030, jumătate de miliard din populația lumii va fi diabetică. Această evoluție rapidă poate fi prevenită printr-un stil de viață echilibrat, reducerea consumului de zahăr și grăsimi și monitorizarea atentă a alimentației copiilor.
Foto: Pixabay