La copii , febra și tusea nu sunt așa de frecvente ca în cazul adulților și asta face diagnosticarea mai dificilă, potrivit  ziarului  Corriere della Serra , citat de protv.ro. Cu toate acestea, copiii nu sunt imuni în fața virusului și, mai ales după reînceperea școlilor, l-ar putea căpăta. În caz de infecție însă, boala este de multe ori benignă și în foarte rare cazuri copiii ajung să aibă nevoie de asistență respiratorie.
Datele Centrului Chinezesc pentru Controlul Bolnavilor arătau că, la finele lui februarie, din 72.314 de cazuri de COVID-19, doar un procent de 2% era reprezentat de copii.
În Italia, Institutul Superior de Sănătate anunța, pe 9 aprilie, că pacienții sub 19 ani reprezentau 1, 9% din totalul de pacienți. Cei mai mulți dintre copiii pozitivi erau cei cu părinți deja diagnosticați cu COVID-19.

Care sunt simptomele copiilor?

O meta-analiză a Universității din Campinas, Brazilia, (neevaluată încă de comunitatea științifică) a examinat 34 de studii  dintr-un total de 1118 cazuri). Studiul a arătat care sunt simptomele și procentul în care acestea apar:

  • febra rămâne un simptom, dar într-un procent decisiv mai mic decât la adulți: în cadrul studiului, doar 16% din copii l-au dezvoltat (la adulți acest simptom este mult mai frecvent).
  • tuse-14,4%;
  •  nas înfundat, 3,6%;
  •  diaree, 2,7%;
  •  greață și vărsături 2,7%.

 

Pneumonia a apărut la 12,9% dintre copii și infecția căilor respiratorii la 3,8%. Printre semnele clinice cele mai descrise la momentul spitalizării au fost eritem faringian (7,1%), tahicardie (6,4%), respirație accelerată (4,6%). Un element important reiese din date: febra și simptomele respiratorii nu sunt un semn distinctiv al Covid-19 la copii. Mai mult, aproape jumătate din minori erau asimptomatici, ceea ce îngreuna diagnosticul.

Care vârste sunt mai vulnerabile la coronavirus în cazul copiilor?

Copiii mici, în special sugarii, par să fie mai vulnerabili la infecții. În studiul efectuat de Centrul Chinezesc pentru Controlul Bolnavilor, peste 60% din cei 125 de copii care s-au îmbolnăvit grav aveau sub 5 ani. Patruzeci dintre aceștia aveau mai puțin de un an. Prin urmare, printre copii, cei mai afectați sunt preșcolarii.

Copiii asimptomatici sau ușor simptomatici pot transmite boala?

Da, copiii pot transmite boala și asta este o problemă mare, mai ales în contextul reînceperii școlilor. Corriere della Serra rezumă acest lucru într-un mod trist: „pe scurt, copiii sunt foarte predispuși să răspândeascp virusul, iar bunicii riscă să plătească nota de plată.” Același ziar menționează însă că în cazul gripei este același lucru: pentru un copil este adesea doar un nas înfundat, în timp ce o persoană în vârstă riscă spitalizarea.

Citește și: