Dacă observi că, pe lângă balonare, ai și simptomele descrise mai jos, nu ezita să programezi o consultație la medic, pentru că ai putea suferi de anumite probleme de sănătate ce necesită tratament!

Simptome care însoțesc balonarea, pe care nu trebuie să le ignori

Durere pelviană (sub buric) – în unele cazuri, balonarea însoțită de acest simptome poate ascunde cancerul ovarian. Senzația de preaplin după masă, chiar dacă nu ai mâncat mult, și nevoia de a merge la toaletă des pot, de asemenea, să ducă cu gândul la temutul cancer al ovarelor.

„Aceste simptome sunt cauzate de acumularea de lichid în abdomen, afecțiune cunoscută sub denumirea de ascită, sau de presiunea exercitată de o tumoare localizată la nivelul ovarelor”, explică medicul Steve Vasilev, specialist în ginecologie oncologică la Institutul Oncologic John Wayne.

Semnele amintite mai sus pot ascunde și un fibrom uterin, așa că nu trebuie să intri în panică dacă observi manifestări de acest gen, dar este indicat să mergi la medic pentru a afla cu exactitate cauza. Iar o ecografie transvaginală și un test de sânge pentru determinarea nivelului de market tumoral CA-125 pot ajuta la stabilirea unui diagnostic precis.

Scădere în greutate – dacă balonarea se manifestă pe termen lung și apare o scădere semnificativă în greutate, e cazul să-ți pui câteva semne de înterbare. Diareea, slăbirea rapidă, anemia, iritațiile pielii, durerile de cap și de oase pot semnala boala celiacă (celiachie), o afecțiune autoimună care constă în reacția exagerată a organismului la ingestia de produse ce au în compoziție gluten, cum ar fi pâine sau pastele din grâu. Statisticile arată că aproximativ 1% din populația lumii suferă de celiachie.

Dacă ai astfel de simptome, programează o consultație la un medic gastroenterolog, care poate recomanda efectuarea de teste de sânge care să determine nivelul anticorpilor ce pot da de gol boala celiacă. Dacă testul este pozitiv, cel mai probabil medicul îți va sugera să faci o endoscopie. În cazul în care se stabilește diagnosticul de celiachie, tratamentul va consta în evitarea consumului de alimente cu gluten.

Crampe abdominale puternice – sunt ușor de confundat cu crampele menstruale lunare sau chiar cu simptomele gastroenteritei, dar dacă sunt localizate în partea dreaptă joasă a abdomenului, ar putea exista riscul de diverticulită, o afecțiune care constă în apariția de mici săculeți plini cu lichid localizați pe mucoasa colonului, care duce la inflamații și, în cazuri grave, chiar la cancer. Chiar dacă se consideră că diverticulita este specifică persoanelor vârstnice, există din ce în ce mai multe cazuri de tineri, sub 40 de ani, care au această problemă, se arată într-un raport publicat în revista Canadian Journal of Gastroenterology. 

Crampele abdominale însoțite de febră trebuie să te trimită de urgență la medic! E posibil să fii nevoită să faci anumite teste de sânge, sumar de urină, examen coproparazitologic sau chiar computer tomograf pentru ca medicul să depisteze sursa infecției. Dacă analizele depistează diverticulita, cel mai probabil ți se va recomana tratamentul cu antibiotice și o dietă lichidă pentru câteva zile, urmată ulterior de un regim bogat în fibre.

Secreții vaginale cu miros neplăcut – peste 5% dintre femeile cu vârste cuprinse înter 18 și 44 de ani se confruntă cu boala inflamatorie pelviană (BIP), arată statisticile Centers for Disease and Control, o afecțiune apărută pe fondul lipsei de tratament pentru o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Bacteriile ajung astfel în tuburile falopiene, care au rolul de a transporta o dată pe lună ovulul din ovar către uter, și pot cauza febră, frisoane și infertilitate. Însă, în stadiile incipiente, BIP nu dă decât simptome ușoare, care sunt adesea trecute cu vederea, precum dureri pelviene, menstruație neregulată, dificultăți la urinare.
În cazul în care ai astfel de simptome, cel mai bine este să te adresezi medicului ginecolog pentru analize amănunțite care descoperă locul infecției. Uneori poate fi nevoie de teste cu ultrasunete sau chiar de laparoscopie pentru a determina cât de mult s-a extins infecția. Tratamentul cu antibiotice și, în cazuri foarte grave, operația sunt soluțiile împotriva bolii inflamatorii pelviene.

Diaree cu sânge – balonarea, durerea abdominală și scaunele cu sânge, în special cele diareice, pot fi semne ale bolii Crohn sau ale colitei ulcerative, ambele cauzând inflamații la nivelul tractului digestiv. Peste 40% dintre pacienții care suferă de aceste afecțiuni pot manifesta și simptome precum vedere încețoșată, dureri oculare, iritații ale pielii sau oboseală excesivă.

În această situație, trebuie să mergi rapid la medicul gastroenterolog, care va efectua o serie de analize de sânge (pentru a determina daca există inflamații), coprocultură (pentru a depista eventuale infecții cu paraziți) sau endoscopie. Din fericire, există multe tratamente de ultimă generație care pot ameliora semnificativ simptomele. De asemenea, consumul de proteine din soia poate reduce nivelul inflamației intestinale.

Așadar, aceste simptome care însoțesc balonarea nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde probleme de sănătate care se agravează dacă nu sunt tratate corespunzător!

Sursa foto: 123rf.com