Perierea corectă a dinților reprezintă o provocare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu cât copilul este mai mic, este cu atât mai greu să fie obișnuit cu o igienă orală riguroasă. Neplăcerile cauzate de folosirea periuței de dinți aduc cu sine refuzul igienizării orale. Atunci când periajul dinților nu face parte din rutina zilnică a copiilor, cariile dentare nu întârzie să apară.

De ce apar cariile

Cariile apar cel mai frecvent pe suprafața molarilor (măsele) și a premolarilor. Deoarece aceștia prezintă șanțuri și fosete care au rolul de a mărunți alimentele. Caria este un proces distructiv al smalțului. Este cauzat de un periaj dentar incorect sau incomplet. Care determină acumulări de placă bacteriană și resturi alimentare pe suprafețele dentare. Aceasta are un efect de acțiune acidă asupra smalțului. Dacă nu este prevenită sau interceptată în faza inițială, caria evoluează cu distrucție coronară și afectarea nervului. Și duce la complicații precum inflamarea și infectarea pulpei dintelui.

Pentru rezolvarea acestei probleme foarte des întâlnite mai ales în rândul copiilor, se recomandă sigilarea dentară. Este o metodă simplă și eficientă în prevenirea formării cariilor. Sigilarea dentară este reprezentată de protejarea șanțurilor și fosetelor cu un sigilant îmbogățit cu particule de fluor. Scade riscul de apariție a cariilor cu până la 80%.

Când se recomandă sigilarea dentară

Metoda este recomandată pentru dinții definitivi, în perioada 6-15 ani, dar și pentru dinții temporari. Sigilările se fac imediat după erupția completă a dinților. Pentru a-i atrage pe micuți, sigilările se pot face utilizând un sigilant colorat.

“Procedeul e simplu și nu implică folosirea instrumentului rotativ (freza dentară) decât în anumite cazuri. Scade astfel starea de anxietate a copilului. Sigilantul este aplicat după periajul profesional al dintelui. Și poate fi de diferite culori, ceea ce îl face atractiv pentru micuții pacienți.”, spune dr. Silvia Covrig, medic dentist pedodont, Circo Dentistry Center.

Dieta și obiceiurile de igienizare însușite de copil determină rezistența sigilării. Este necesar ca după acest procedeu părinții să-și însoțească copiii la cabinetul stomatologic la un interval de 6 luni, pentru verificarea sigilărilor sau înlocuirea acestora dacă este nevoie.

“Trebuie reținut faptul că o sigilare nu înlocuiește periajul dentar, ci favorizează autocurățarea prin eliminarea zonelor care rețin resturile alimentare. Sigilarea împreună cu aplicarea în cabinet de geluri pe bază de fluor previne formarea cariilor și apariția durerilor dentare cauzate de acestea. Mai mult, experiența ne-a aratat că acest procedeu scade riscul de apariție a cariilor cu până la 80%.” a adăugat dr. Silvia Covrig.

Sursa foto: 123rf.com