Este vorba despre un aparat unic în țară, cu rezultate excelente în stimularea circulației arteriale și venoase, care rezolvă numeroase probleme de sănătate sau estetice și ajută la recuperarea sportivilor. Tehnologia medicală dezvoltată pentru astronauți disponibilă acum în România.

Cum funcționează

Principiul său de funcționare se bazează pe alternarea unei presiuni normale cu una negativă (Vacuum), aplicată în jumătatea inferioară a corpului. Ca urmare, are loc dilatarea capilarelor, formarea de capilare noi, precum și îmbunătățirea fluxului sangvin la periferie și musculatură (microperfuzie). De asemenea, efectul de stimulare are loc atât la nivelul circulației arteriale, cât și asupra circulației venoase.  VACUMED a fost creat pe baza cunoștințelor medicale dobândite ca urmare a călătoriilor astronauților în spațiu. În lipsa gravitației astronauții acuză complicații circulatorii cauzate de lipsa “mecanismului de pompă” asigurat de musculatură, care stimulează fluxul arterial în țesuturi și circulația venoasă. Soluția acestei probleme a fost dezvoltată la Institutul de Medicină Spațială a Societății Germane Aerospațiale din Köln și adaptată la aparatul VACUMED, pe baza procedurii folosite de NASA – “lower body negative pressure device” (aparat de presiune negativă pentru membrele inferioare).

Medici specialisti și pacienți, avem acum acces în România la o tehnologie dezvoltată la cel mai înalt grad de profesionalism. VACUMED are un  spectru larg de aplicabilitate, fiind indicat în numeroase tipuri de afecțiuni, printre care: insuficiența venoasă cronică și sindrom posttrombotic, edeme limfatice, scleroza arterială periferică (stadiile 1,2,3), edeme posttraumatice sau postoperative, picior diabetic, precum și în gimnastica pasivă a vaselor de sânge. În plus, aparatul poate fi folosit cu succes și în programe de rezolvare a unor probleme de estetică, deoarece contribuie la netezirea țesuturilor, combătând astfel celulita. Performanțele acestui aparat conduc firesc și spre recomandarea integrării lui în programe de medicină sportivă, de regenerare rapidă a sportivilor.”, explică Paul Sittner, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă, Centrul de Recuperare Medicală Sportivă din cadrul clinicii Provita.