Ce bărbat era odată… De tine depinde să mai fie!

Vine o zi în care pasiunea arzătoare care vă ținea în priză până-n zori dispare treptat. În locul ei se instalează o liniște stânjenitoare, supărare mare în adâncul sufletului lui, mii de întrebări fără răspuns în mintea ta. Nu, nu e vorba de rutină! Nici o altă Ea nu i-a furat inima. Dimpotrivă, ar vrea el ca toate frumusețile, mai cu seamă jumătatea lui, să-i pice la picioare, dar nu mai are cu ce să se laude, căci „bărbăția” îi joacă feste. Uite-așa, rănit în orgoliu, se închide în sine și refuză să recunoască deschis cruntul adevăr: suferă de ceea ce specialiștii numesc disfuncție erectilă! Or, asta nu e o rușine. I se întâmplă oricui. Se pare că, la nivel mondial, 1 din 10 bărbați o pățesc frecvent, în vreme ce 1 din 4 se confruntă cu ea după vârsta de 35 de ani.

Descoperă-i tainele sufletului

Când vezi că plictiseala a pus stăpânire pe dormitor, iar la așternut nu se întâmplă mai nimic, primul gând care ar trebui să-ți vină în minte este că partenerul tău de pat suferă în tăcere. În loc să-ți faci griji inutile cu privire la infidelitatea lui sau la lipsa ta atractivitate, mai bine încearcă să i te apropii și să afli ce e cu el. Un ajutor de nădejde de la tine îi va da încredere și îl va impulsiona să viziteze un urolog, singurul capabil să-i redea „bărbăția” și vigoarea. Căci disfuncția erectilă este imposibilitatea unui bărbat de a obține sau menține o erecție suficientă pentru un act sexual satisfăcător. Cam 80% dintre bărbații care se confruntă cu astfel de probleme le-au dobândit din cauza unor afecțiuni, precum diabetul, hipertensiunea arterială sau bolile de inimă, obezitatea. Excesul de alcool și tutun „vestejește” bărbăția cu timpul. Iar când stresul, extenuarea, problemele cotidiene intră în joc, e și mai rău! Însă, potrivit specialiștilor, de cele mai multe ori, disfuncția erectilă apare din cauza îngustării arterelor, ducând astfel la reducerea cantității de sânge care pătrunde în penis. Plăcile de aterom sunt de vină! Acestea sunt formate din grăsime, pe peretele interior al arterelor și, în timp, se măresc. De aici și până la afecțiuni cardiace grave nu e decât un pas.

Impotență temporară sau infarct. Ce alegi?

„Stresul, o stare de tensiune permanentă şi alimentaţia plină de grăsimi a scăzut vârsta bărbaţilor cu probleme de erecţie la 35 de ani. Puţini au însă curajul să meargă la medic şi să vorbească despre scăderea performanţelor sexuale în viaţa de cuplu”, spune medicul Sebastian Voinea, specialist urolog la Institutul Clinic Fundeni. Și binecunoscutul Profesor Ionel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, îi susține afirmațiile, completând că „un om care îşi pierde serviciul, care nu mai poate asigura bunăstarea minimală a familiei, este stresat şi obosit. Toată această stare se repercutează inclusiv prin apariţia de disfuncţii erectile. Investigaţiile arată că este vorba de o stare pasageră, indusă de stres, oboseală exagerată, de nesomn”. Dar există și situații în care tinerii suferă de disfuncții, de teamă că nu se vor ridica la așteptările partenerelor. Oricum, nu trebuie să se ignore aceste situații. Cei care se confruntă cu așa ceva au predispoziție către a face infarct, în următorii 5 ani de la declanșarea problemei.

Nu-i bai, se tratează!

Medicii spun că nu sunt motive mari de îngrijorare, dacă domnul aflat în suferință cere sfatul specialiștilor. Există medicamente, injecţii și chiar proteze, care să le vină în ajutor. Dacă stresul e de vină, psihoterapeuții abia așteaptă să-i consilieze. Diagnosticul exact vine din partera medicului urolog, pe baza unei discuţii cu pacientul şi a unor teste de sânge, în urma EKG-ului și a măsurării tensiunii arteriale. Pompa cu vacuum, o ustensilă menită să sporească erecția, este și ea de ajutor în anumite cazuri. În plus, există și medicamente specifice foarte eficiente. Renunțarea la vicii și adoptarea unui regim de viață sănătos sunt alte fapte mari ce duc la rezultate incontestabile.

Ia măsuri dacă…

…el obișnuiește să meargă pe bicicletă. Presiunea pe nervii glandului în timpul statului în șa, vreme îndelungată, face rău!
…ia medicamente antidepresive, antihypertensive, diuretice.
…suferă de afecțiuni precum scleroza multiplă, accidentul vascular, cerebral etc
…a avut traumatisme ale coloanei vertebrale, frctură de bazin, i s-a iradiat zona genitală.

 70% dintre bărbaţi rămân netrataţi, pentru că își țin ascunse și se feresc să discute despre problemele sexuale.

Sursa foto: wikimedia.org