Statisticile arată că peste jumătate din femeile aflate la menopauză suferă de atrofie vaginală. În România, cifrele se ridică spre un procent de 40%. Deși în rapoartele medicale doar 25% ajung în cabinetul medicului ginecolog în vederea stabilirii unui tratament. Oricum, calitatea vieții sexuale a femeilor este în scădere, după menopauză. Și asta pentru că majoritatea resimt din plin neplăcerile atrofiei vaginale. Care provoacă uscăciunea. O parte dintre aceste femei aleg să sufere în tăcere. Din cauza durerilor din timpul actului sexual, a lipsei orgasmului sau libidoului. Chiar și atunci când folosesc lubrifiant.

Ce se întâmplă la o vârstă

Atrofia și uscăciunea vaginală sunt afecțiuni des întâlnite în rândul femeilor care au intrat la menopauză. Și apar din cauza scăderii nivelului de estrogen. Este un hormon feminin care are rolul de a menține țesutul vaginal sănătos, printr-o lubrifiere vaginală normală. Dar și prin menținerea elasticității țesutului și a acidității adecvate. Astfel, libidoul scade în egală măsură și sensibilitatea la atingere. Și lasă femeile din ce în ce mai puțin interesate de sex la menopauză. La toate acestea se adaugă și capacitatea redusă a vaginului de a se lubrifia. Ceea ce poate duce senzații de mâncărime, de arsură, sensibilitate, durere sau sângerare ușoara în timpul actului sexual sau urinare frecventă.

7 metode pentru a te bucura de sex la menopauză, fără disconfort

În ciuda lipsei de interes pentru sex la menopauză, intimitatea cu partenerul este esențială pentru sănătatea emoțională. De aceea, specialiștii platformei de informare Alături de tine la Menopauză vin cu sfaturi concrete. Prin care femeile sa regăsească bucuria relațiilor sexuale.

  1. Petreceți mai mult timp în intimitate

Contactele fizice pot fi realizate cu o mai mare ușurință atunci când reușiți să vă conectați adânc cu voi înșivă. Adoptarea unei stări de spirit romantice înainte de sex va asigura desfășurarea întregului proces în mod ideal și va transforma momentele respective în unele cu adevărat plăcute. În plus, flirtul și gesturile romantice vor face adevărate minuni și vor reaprinde flacăra. Utilizarea unui lubrifiant va mări sfera repertoriului sexual, astfel că senzațiile de uscăciune vaginală vor dispărea si, odată cu ele, și disconfortul sau durerea.

Studiile clinice au arătat că, pentru aceste simptome de ordin fizic, indiferent de tipul de terapie aleasă, pentru a le stopa sau încetini, aplicarea tratamentului trebuie să fie topică (la nivelul dermei sau la nivel vaginal). Eficiența extractului de Black Cozoș și a izoflavonelor aplicate la nivel vaginal a fost dovedita clinic. Izoflavonele au eficienta dovedită clinic în combaterea simptomatologiei menopauzale: (bufeuri, iritabilitate, disfuncție sexuală, incontinență urinară, în particular atrofie vaginală). Extractul de Black Cohosh ajută la reducerea pierderii lipidelor, apei și a colagenului. Îmbunătățește relaxarea vasculară prin stimularea receptorilor estrogenici (17b-estradiol/E2) de la nivelul pielii, mucoaselor și a vaselor de sânge. În România există un singur produs care combina aceste două elemente, și anume EstroPlus Gel.”, afirmă dr. Virgil Popescu, director medical Hyllan Pharma.

  1. Reduceți stresul de zi cu zi

Relaxarea este cuvântul cheie pentru clipe minunate, alături de partener. Astfel, stresul cauzat de rutina zilnică trebuie îndepărtat, pentru a regăsi starea de relaxare. Odată instalata, aceasta stare va însemna apropierea de partener vă va ajuta sa vă lăsați purtata de val și să aveți parte de momente plăcute. Creierul este cel mai puternic organ sexual, astfel că gândurile pot rătăci neîngrădite, dând liber fanteziilor. În plus, nicio fantezie nu este prea simplă sau prea complexă, astfel că imaginația poate să atingă orice prag.

  1. Încercați un produs care să vă scape de disconfort

Pentru sănătatea generală a femeilor, dar și pentru relațiile dintre cei doi parteneri, sexuale după menopauză sunt foarte importante. Alături de probleme cauzate de disconfort, mediul vaginal se dereglează după menopauză, favorizând astfel dezvoltarea Candida albicans. Gynie L Plus previne dezvoltarea candidei în tratamentele cu antibiotice, reface rapid mediul vaginal și previne recidivele.

Așadar, pe scurt, atrofia provoacă uscăciunea vaginală. Aceasta duce la creșterea pH-ului mediului vaginal, ceea ce provoacă destabilizarea mediului respectiv și favorizează dezvoltarea agenților patogeni. Pe de altă parte, infecțiile urogenitale (mai frecvente după o anumita vârsta) pot provoca, de asemenea, uscăciune vaginală.

  1. Adoptați o atitudine senzuală

Menopauza înseamnă schimbări mari, atât la nivel fizic, cât și psihic. Chiar și în acest context, continuați să vă simțiți la fel de frumoasă și sexy, în ciuda schimbărilor care se produc (apariția ridurilor, a firelor de par albe). Faceți orice vă determină să vă simțiți frumoase, indiferent dacă este vorba despre o nouă tunsoare sau de purtarea unei lenjerii sexy. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, în mare măsura, la obținerea unei stări de relaxare și de încredere, dar și la eliberarea endocrinelor, odată cu creșterea ritmului cardiac, datorită efortului fizic. Acestea vor îmbunătăți aspectul corpului, vor creste nivelul de energie și vor crea o atitudine încrezătoare și sexy.

  1. Consumați super alimente

Stilul de viată este foarte important, la menopauză. Deși dieta nu trebuie modificată în totalitate, pot fi făcute mici schimbări alimentare, care să îmbunătățească considerabil aspectul intim al vieții. Acest lucru se realizează datorită faptului că nivelul de energie, starea de spirit, felul in care dormiți, stresul, dar și reglarea libidoului sunt strâns legate de obiceiurile alimentare. Astfel, printre alimentele și plantele asociate cu o creștere a apetitului sexual se numără afinele, boabele de cacao, nuca, cocos, avocado, mierea și ginsengul.

  1. Extindeți-vă orizontul

Sexul reprezintă mai mult decât un simplu contact, astfel că depășește barierele fizice. Ajută la schimbarea și îmbunătățirea relației dintre parteneri și mărește orizontul experiențelor intime. Pentru o mare parte dintre femei, menopauza înseamnă disconfort în timpul actului sexual. Pentru multe altele, însă, ea vine ca o eliberare: gata cu grijile că ar putea rămâne însărcinate. O atitudine deschisă și utilizarea unor produse speciale, vă vor ajuta sa găsiți cea mai bună cale pentru a scăpa de disconfort și pentru a vă putea bucura de moment.

  1. Înlăturați grijile

Îngrijorarea femeilor vis-à-vis de actul sexual după menopauză este perfect normală, astfel încât, cu cât teama este mai mare și cu cât grijile pun mai mult stăpânire pe femeile în cauză, cu atât le va fi mai greu sa recurgă la anumite schimbări, în raport cu relațiile sexuale. Scăderea libidoului și refuzul femeilor de a face sex la menopauză sunt, totuși, aspecte total normale, frecvent întâlnite. Adoptați, însă, o atitudine deschisă și căutați în permanentă metode de a vă înlătura grijile, apreciați aspectele pozitive ale sexului după menopauza. Nu uitați, presiunea este exact opusul plăcerii.

Sursa foto: Hyllan Pharma