Umărul “înghețat” este caracterizat de rigiditate și durere la nivelul articulației. Simptomele se agravează progresiv, apoi se reduc progresiv, de la câteva săptămâni, la luni sau chiar ani. Iată ce ne spune dr. Vasilia Iorgoveanu, specialist reumatolog, trainer certificat în ultrasonografia musculo-scheletală, de la clinica Neuroaxis.

Ce anunță senzația de umăr înțepenit

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Riscul de a suferi de senzația de umăr înșepenit sau de umărul “înghețat” crește după o procedură care a imobilizat brațul. Poate fi vorba despre o leziune a umărului cunoscută, despre o fractură sau de mastectomie. Senzația de umăr înțepenit apare frecvent după 40 ani, predominant la femei. Afecțiunile care cresc riscul de a apărea senzația de umăr înțepenit sau înghețat sunt: diabetul zaharat, hipertiroidism, hipotiroidism, bolile cardiovasculare, tuberculoza sau boala Parkinson.

Diagnosticul se pune in timpul examinării clinice, insă pentru a exclude alte afecțiuni articulare și periarticulare, ecografia musculoscheletală este extrem de utilă.

Așa te tratezi

Tratamentul include exerciții de mobilizare și, uneori, injectare de substanțe corticosteroide la nivelul capsulei articulare. Rar se impune necesitatea chirurgiei. Eerecițiile fizice pot imbunatati mobilitatea articulației. Lasă brațul să atârne ca un pendul, apoi il balansezi ușor față-spate sau in cerc.
Imaginati ca degetele de la mana, sunt picioarele dumneavoastra si mergeti cu ele de-a lungul unui perete pana la ridicarea bratului deasupra capului. Pentru sustinerea tendinoasa in kinetica miscarii puteti aplica bezi kinesiologice.

Medicația include antialgice sau chiar antiinflamatorii nonsteroidiene. Unguentele cu antiinflamatorii nonsteroidiene pot fi de folos ( sub formă de gel, cremă, spray) cu aplicare de 2-3 ori pe zi in regiunea dureroasă.

Terapia fizicala cu TENS ( transcutaneous electrical nerve stimulation) elibereaza un impuls electric prin electorzii de la nivelul pielii. Nu se stie exact mecanismul, insa se presupune ca stimuleaza eliberarea unor molecule inhibitorii ale durerii (endorfine) sau blocheaza fibrele nervoase care transmit senzatia de durere.

Mergi la reumatolog!

Înainte de consultul la medicul reumatolog, pregătiți o lista cu:
• Descrierea detaliată a simptomelor
• Informații despre istoricul medical ( documente medicale)
• Informații despre istoricul medical al rudelor de grad I
• Medicație administrată în curs
• Întrebări de adresat medicului

Sursa foto: Shutterstock