Dacă senzația de nod în gât apare o dată cu dificultatea de a înghiți, e posibil să fie cauzată de disfagie sau de alte afecțiuni digestive și nu numai.

Cum se manifestă senzația de nod în gât?

Simptomele senzației de nod în gât tind să fluctueze: când apar, când dispar. Se simt de obicei în partea superioară a gâtului. Nu afectează consumul de alimente sau de băuturi. De fapt, simptomele par să fie reduse atunci când mănânci sau când bei. De obicei, asociem nodul în gât doar cu înghițitul salivei.

E important să se diferențieze între senzația de globus și disfagie.

 

Care sunt cauzele senzației de nod în gât?

Cauzele pot fi variate. Printre acestea, se numără:

Factori fiziologici:

 • disfagie: În cazul disfagiei, alimentele sau lichidele nu se deplaseză normal de la nivelul gâtului (faringe) până în stomac. Persoana afectată are senzația că alimentele rămân blocate în esofag (tubul care conectează gâtul cu stomacul);
 • boala de reflux gastro-esofagian: Refluxul gastric poate conduce la iritarea și inflamarea zonei laringo-faringiană, senzația fiind de nod în gât;
 • faringită, amigdalită, sinuzită cronică și alte afecțiuni care conduc la iritația sau inflamația faringelui;
 • presiune crescută la nivelul sfincterului esofagian;
 • afecțiuni legate de motilitatea esofagului;
 • cancer sau alte boli grave.

Factori psihologici:

Anxietatea și stresul pot avea un impact profund asupra corpului, unul dintre acestea reprezentându-l inflamația. Atunci când suferi de anxietate sau stres în corp este activat un semnal de alarmă care declanșează senzația de pericol. De exemplu, un discurs în public, părăsirea locului de muncă, divorțul sau alte asemenea evenimente, fie prezente, fie viitoare ne produc o stare de panică în tot corpul. Aceasta care se transmite în anumite zone din creierul, una dintre ele fiind sistemul nervos simpatic. Sistemul nervos simpatic are rol în activarea senzației de teamă. Practic, acesta ne avertizează: „Ești în pericol. Ai grijă!”

Acest avertisment generează pregătirea de luptă sau de apărare a întregului organism și declanșarea producției de hormoni ai stresului. Hormonii stresului activează creșterea ritmului cardiac, respirator și încordarea musculară, astfel încât corpul să fie pregătit ca și cum ar trebui să facă față unui posibil atac. Încordarea musculară poate conduce la senzația de nod în gât, gâtul fiind inflamat.

În cazuri grave, poți simți că ți-e foarte greu să înghiți și chiar că te sufoci.

 

Cum este diagnosticat nodul în gât?

Medicul îți va pune diverse întrebări în legătură cu simptomele și cu eventuale alte boli de care mai suferi. Se va realiza și o examinare fizică. Scopul este de a stabili dacă nodul în gât are legătură cu dificultatea de a înghiți, prin urmare cu disfagia sau alte afecțiuni fiziologice, sau e vorba de cauze psihologice.

 

Consultația constă în:

 • examinarea gâtului, a glandei tiroidiene, observarea unor posibili noduli;
 • examinarea orofaringiană: baza limbii, amigdalele, baza cavității bucale;
 • examinarea nasului: pentru a se descoperi eventuali polipi, inflamație, secreții nazale.

Cum se tratează nodul în gât?

Tratamentul depinde de cauza producerii senzației de nod în gât. Acesta poate consta în:

 • tratarea afecțiunii care stă la baza acestui simptom;
 • tehnici de relaxare;
 • acupunctură;
 • psihoterapie;
 • antidepresive.

Având în vedere că senzația de nod în gât poate fi cauzată și de boli grave, precum cancerul, e important să te prezinți la medic pentru consultație și stabilirea diagnosticului.

Foto: Shutterstock