O ceașcă de cafea, o înghețată, un fruct acrișor, un desert apetisant, un pahar cu apă rece sau chiar o gură de aer mai rece ne pot da fiori. Numai la gândul acelei dureri înțepătoare cauzate de sensibilitatea dinților.
Sensibilitatea dinților este o problema frecventă. Care implică disconfort sau o senzație acută, bruscă și temporară de durere la contactul cu anumite substanțe și temperaturi. Aceasta problema apare deoarece în unele zone smalțul dentar este foarte subțire sau chiar absent. Iar dentina aflată dedesubt, prin care trec terminații nervoase, este expusă factorilor externi.
6 metode de a calma sensibilitatea dinților
Din fericire, există anumite măsuri care pot fi luate pentru ca sensibilitatea dinților să nu ne afecteze viața de zi cu zi. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont la Orto-Implant Expert, explică ce e de făcut pentru a evita apariția unor astfel de momente neplăcute.
1.Folosește pasta de dinți potrivită
Unele paste de dinți măresc sensibilitatea dinților. Cum ar fi cele cu efect de albire sau cele care contin pirofosfat acid de sodiu.
“Sunt de preferat pastele de dinti special create pentru dintii sensibili. Deoarece contin substante care obstrueaza canaliculele dentinare in care se afla terminatiile nervoase. Împiedicand contactul acestora cu factorii externi. Desigur ca pentru un efect de durata, aceste paste de dinti trebuie folosite in mod constant. In mod obisnuit, primele beneficii terapecutice sunt observate dupa cel putin o luna de folosire.”, explica dr. Mihaela Dan. “Medicul stomatolog poate recomanda o pasta speciala care nu este destinata periajului zilnic, ci se aplica pe dinti timp de 5 minute pentru a remineraliza smaltul dentar.”, completeaza specialistul ortodont.
2.Evită băuturile acidulate
Acestea au un efect foarte puternic de demineralizare a smalțului. Care devine mai poros și se subțiază. Același efect îl pot avea și unele alimente acide, sucurile naturale de fructe sau vinul. De aceea ele trebuie consumate cu moderație.
“Este recomandata limitarea consumului lor si periajul la aproximativ 20 de minute dupa masa chiar si daca nu exista inca sensibilitatea dentara. Este de preferat sa fim precauti cu privire la consumarea anumitor alimente si bauturi, deoarece atunci cand apare, pierderea smaltului este ireversibila.”, atenționează dr. Mihaela Dan.
3.Evită periuțele de dinți cu peri tari
Pentru a ne curata corect dintii nu trebuie sa folosim o periuta dura, deoarece aceasta toceste smaltul si raneste gingia, ci trebuie sa avem o tehnica de periaj corecta si sa nu uitam sa folosim si ata dentara.
4. Menține o rutină de îngrijire dentară corectă
Periajul dentar de 2 ori pe zi, completat de folosirea aței dentare, de a cărei importanță mulți dintre noi nu suntem conștienti, ne va ajuta să îndepărtăm placa bacteriană și resturile alimentare de pe și dintre dinți. Deoarece acestea produc, prin pH-ul acid, demineralizarea smalțului și sensibilitatea dentară.
“Sunt de evitat: o tehnica agresiva de spalare pe dinti, folosirea unei paste de dinti foarte abraziva sau periajul in exces. Putem afla daca urmam sau nu aceste sfaturi examinand periuta de dinti: daca perii ei se indreapta in directii diferite, atunci inseamna ca nu avem o tehnica corecta de periaj.”, atentioneaza specialistul ortodont.
5.Evită scrâșnitul dinților
Scrâșnirea dinților este unul dintre obiceiurile cele mai nocive pentru dinti. Uneori, acest obicei apare ca urmare a stresului. Iar alteori este facut inconstient, in somn. În cazul persoanelor care sufera de bruxism. “Scrasnirea si inclestarea dintilor va face ca smaltul dentar sa se subtieze, favorizand aparitia sensibilitatii dentare. Gutiera de bruxism va proteja dintii de uzura si va reduce riscurile ce deriva din aceasta.”, spune dr. Dan
6.Renunță la albirea dentară
Probabil că nu e persoană care să nu își dorească un zâmbet alb și strălucitor. Însă procedurile de albire dentară vin cu un preț: sensibilitatea dinților. Desi acest efect este temporar, este recomandata o discutie cu medicul dentist pentru a evalua riscurile si beneficiile acestei proceduri si pentru a face cea mai bune alegere pentru sanatatea orala.
Sursa foto: 123rf.com