România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. O persoană din 6 va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieții. Peste 60.000 de români suferă anual un AVC. Iar 8.200 de români mor în fiecare an din cauza unui AVC. Să recunoști rapid semnele unui AVC și prezentarea imediată la un spital specializat cresc șansele de supraviețuire și reduc rata dizabilităților.

Cum apare AVC

Accidentul vascular cerebral apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic). Sau când este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților. Ceea ce poate duce la dizabilități permanente. Stilul de viață nesănătos este principala cauză a accidentului vascular cerebral (AVC).

Hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali sunt principalii vinovați pentru declanșarea AVC.

Fibrilația atrială trebuie controlată

În România sunt anual aprox. 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apar pe fond de fibrilație atrială. De altfel, un pacient cu fibrilație atrială are un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta AVC. Dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială. Mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați si tratați.”, spune Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

Care sunt semnele unui AVC

În cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cât mai repede cu putință. De preferat, în decurs de o oră, pentru a evita decesul și dizabilitățile. Recunoașterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face (față), Arms (brațe), Speech (vorbire), Time (timp)), dezvoltată de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmărite:

  • rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor
  • inabilitatea de a ridica ambele brațe
  • probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica

În accidentele hemoragice, pacienții au o durere mare de cap, durere în spatele ochiului, rigiditatea cefei, nu pot pune bărbia în piept sau pur și simplu pacientul cade din picioare, are o comă mai superficială sau mai profundă, fără să mai treacă și prin etapele intermediare, ajunge direct în starea de stupor.

În cazul în care sunt observate aceste simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență 112. Sau persoana respectivă trebuie transportată la cel mai apropiat spital.

Așadar, dacă apar oricare dintre semnele accidentului vascular cerebral, mergi de urgență la medic. Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbatranește cu 3,6 ani la fiecare oră fără tratament.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) a demarat, cu ocazia Zilei Mondiale a AVC, campania de prevenție și educație în sănătate „Eu știu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!”. Mai multe despre campanie găsești aici.

 

 

Sursa foto: Shutterstock