Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, a explicat care sunt cele 6 semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog. Astfel, vei evita complicații sau chiar pierderea dintelui afectat. Pe măsură ce caria se agravează, prezența ei se face simțită în diferite forme.

Citește și: Limba arată starea de sănătate. Învață s-o descifrezi!

Semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog: Modificare de culoare a dintelui

În primă fază, reversibilă până la un punct, demineralizarea smalțului apare sub forma unei pete albe, care apoi devine cenușie sau brun-maronie. Din nefericire, în cazul cariilor interdentare aceste etape nu sunt observabile. Pacientul ajunge la medic doar atunci când apare durerea.

Semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog: Sensibilitate la contactul cu anumite alimente sau băuturi

Aceasta sensibilitate apare la contactul cu alimente sau băuturi reci, dulci sau acre, și persista doar atâta timp cât este prezent stimulul respectiv. Dacă durerea se prelungește mai mult de câteva minute, nervul este deja afectat și, foarte probabil, va trebui scos.

Citește și: 6 motive să vizitezi medicul stomatolog, dacă vrei să ai o gură sănătoasă

Semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog: Inflamația gingiei

Acest simptom apare în cazul cariilor interdentare. Este provocat de resturile alimentare rămase în interiorul cariei și care fermenteză sub acțiunea bacteriilor dăunătoare.

Semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog: Miros neplăcut care poate persista chiar și după periaj

Acesta poate avea multiple cauze. Totuși, printre ele se numără resturile alimentare rămase în interiorul cariei.

Citește și: Semne care te anunță că suferi de diabet și e cazul să mergi la doctor

Semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog: Ruperea aței dentare

Dintele afectat de o carie interdentară prezintă zone ascuțite pe marginile cavității, care vor agăța sau chiar vor rupe ața dentară. Depunerile de tartru sau lucrările dentare cu margini neregulate pot avea același efect. Medicul stomatolog și radiografia pot ajuta la identificarea cauzei.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Studiile arată că infecțiile orale sunt un focar care afectează întregul organism, dar mai ales sistemul cardio-vascular. Așadar, controlul periodic la medicul stomatolog poate identifica și trata în faze incipiente cariile, scutindu-ne de numeroase neplăceri. În cazul în care simptomele prezentate mai sus sunt observate devreme, cu cât mai rapidă și mai ușoară va fi tratarea problemei”, spune Dr. Mihaela Dan.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com