Află mai jos care sunt simptomele anemiei la copii și adulți, cauzele și metodele de tratament și prevenire!

Semne de anemie la adulți

Dacă ești adesea obosită și lipsită de energie, chiar dacă ai dormit destul, e foarte posibil să fii anemică. Schimbările de dispoziție, tristețea, furia, tulburările de memorie, toate sunt semne de anemie cărora ar trebui să le acorzi atenția cuvenită. Simptomele anemiei variază, putând lipsi complet sau manifestându-se agresiv. Acestea includ:

Semne de anemie la copii

 Foarte mulți copii sunt anemici, aproximativ unul din șapte, ca urmare a aportului redus de fier în alimentație. Aceștia pot avea pofte ciudate, precum cea de noroi, argilă, gheață sau amidon. Astfel de simptome nu trebuie ignorate, mai ales dacă apar la copiii sub doi ani. În lipsa tratamentului, anemia poate duce la complicații severe în ceea ce privește dezvoltarea creierului copilului.  

Factori care cresc riscul de anemie

Femeile și persoanele care suferă de boli cronice sunt expuse unui risc mai mare de a deveni anemice. Femeile pierd lunar cantități mari de fier prin intermediul sângelui menstrual: sarcina poate avea, de asemenea, un efect de scădere a nivelului de fier din sânge. Afecțiunile renale pot influența în mod negativ dezvoltarea celulelor roșii și, prin urmare, pot favoriza instalarea anemiei. Alimentația săracă în fier, folați și vitamina B12 crește, de asemenea, riscul de anemie.

Lipsa de fier duce la anemie

O dietă săracă în fier este adesea cauza principală a anemiei. Vegetarienii sunt predispuși la a face anemie, doarece fierul din plante și suplimente nu este la fel de bine absorbit precum cel din carnea roșie. Suferinzii de boala Crohn, celiachie sau cei care au fost supuși intervenției de bypass grastic (mișcorare a stomacului) pot avea, de asemenea, probleme cu absorbția fierului din alimente. Trebuie precizat și că anumite alimente sau medicamente pot împiedica buna absorbție a fierului. Acestea sunt: lactatele, alimentele bogate în calciu, suplimentele cu calciu, antiacidele, cafeaua și ceaiul.

Nu mai puțin important este aspectul legat de vitamina B12, care este esențială pentru producerea de celule roșii. Dieta săracă în folați și vitamina B12 poate cauza anemie. O boală autoimună sau o tulburare digestivă poate opri organismul să absoarbă eficient vitamina B12 din alimente. Cele mai indicate alimente bogate în vitamina B12 sunt cele de origine animală, cerealele fortificate, iar folații se găsesc din belșug în verdețuri, fructe, fasole uscată, mazăre etc.

Alte cauze care duc la anemie: alcoolismul, ulcerele, menstruația abundentă, rănile, intervențiile chirurgicale, bolile hepatice, talasemia, artrita, infecțiile sau cancere de sânge, în special leucemie.

O hemoleucogramă completă poate ajuta medicul să stabilească un diagnostic precis de anemie în cazul în care prezinți simptomele amintite mai sus. Dacă analiza de sânge arată că ai anemie, medicul ar putea recomanda teste suplimentare, precum electroforeza hemoglobinei, determinarea numărului de reticulocite sau puncția măduvei osoase.

Cum se tratează anemia

Dacă anemia este cauzată de alimentația deficitară în fier, tratamentul este simplu, respectiv introducerea în dietă a alimentelor care conțin acest mineral. Dacă nu e suficient, se recomandă suplimentele cu fier organic, luate cu suc de portocale bogat în vitamina C. Nu este indicat să iei suplimente de fier și să bei lichide bogate în calciu, precum laptele, cafea, ceai, pentru că pot împiedica absorbția acestuia. Ai grijă însă! Suplimentele cu fier nu se iau la întâmplare, ci doar la recomandarea medicului și în doza precizată. Excesul de fier poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare!

În cazul în care anemia este cauzată de afecțiuni renale, boli autoimune, medicul va încerca să trateze mai întâi boala, nu să amelioreze simptomele.

Anemia severă, cu hemoglobină foarte scăzută, necesită transfuzii sangvine de urgență. Astfel de situații au loc în cazul în care pacientul suferă de cancer, însă transfuziile repetate pot favoriza depunerea fierului în exces pe organe vitale precum ficatul, inima sau pancreasul. Singura soluție de vindecare definitivă constă în transplantul de măduvă.

Cum prevenim anemia

Anemia care nu este cauzată de boli cronice poate fi prevenită urmând o dietă echilibrată, bogată în alimente cu fier precum carne roșie, ficat, pește, brânză tofu, linte, fasole, legume cu frunze de culoare verde închis și fructe uscate. De asemenea, se recomandă consumul de ouă, lactate, spanac, banane, cereale, citrice, care conțin vitamina B12 și acid folic, compuși care ajută la absorbția fierului.

De asemenea, este important să mergi la medic dacă prezinți semne de anemie, pentru că așa poți descoperi afecțiuni care răspund bine la tratament dacă sunt diagnosticate în stadiu incipient.

Sursa foto: 123rf.com