Dacă cei norocoși nu au unul sau chiar pe toți cei patru molari de minte, alții sunt afectați de neplăcerile provocate de acesta. Există persoane care ajung în situația în care este necesară extracția lui de urgență la medicul chirurg oro-maxilo-facial. Află de la specialist care sunt primele semne că măseaua de minte trebuie extrasă pentru a nu avea neplăcerea de a fi surprinsă.
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, a enumerat cele mai frecvente semne că măseaua de minte trebuie extrasă.
Un astfel de dinte aflat în întregime în os (neerupt) se numește molar inclus, iar atunci când este parțial acoperit de gingie și/sau os se numește molar semiinclus. „Complicația cu simptomele cele mai zgomotoase/deranjante pentru pacient este pericoronarita. Nu toate pericoronaritele duc la extracție dentară: dacă dintele are loc suficient să erupă, acesta se poate păstra, iar gingia în exces este îndepărtată și infecția tratată”, spune specialistul ortodont.
Citește și: Dinții sănătoși se păstrează în 10 pași
Semne că măseaua de minte trebuie extrasă:
Iată, însă, care sunt semnele ce arată că molarul de minte ar trebui extras:
1. Durere la nivelul maxilarului/mandibulei
Această durere poate coborî spre gât, tâmplă sau poate iradia spre arcadă opusă. “Deși multă vreme înainte de erupție molarul poate să nu dea niciun fel de disconfort, parcurgerea drumului spre suprafață creează uneori durere, la început difuză, apoi mai intensă, din cauza presiunilor exercitate asupra țesuturilor din jur, mai ales asupra dintelui vecin. Însă, când sub gingia ce îl acoperă parțial se acumulează resturi de mâncare, iar bacteriile produc o infecție locală (pericoronarita) durerile devin mult mai intense, mergând spre gât, articulația temporo-mandibulară, cap și chiar maxilarul opus”, atenționează Dr. Mihaela Dan, ortodont.
2. Semne că măseaua de minte trebuie extrasă: Dificultate la deschiderea gurii
Această problemă apare atunci când infecția a produs inflamația țesuturilor din jur, deschiderea gurii fiind limitată de durere.
Citește și: De ce apar măselele de minte? Au vreun rol?
3. Semne că măseaua de minte trebuie extrasă: Inflamarea ganglionilor submandibulari
Inflamarea ganglionilor submandibulari este modul în care organismul răspunde la infecția locală. Desumflarea va avea loc la o vreme după înlăturarea cauzei.
4. Semne că măseaua de minte trebuie extrasă: Miros și/sau gust neplăcut în gură
Mirosul neplăcut în gură este cauzat de resturile alimentare rămase sub gingia ce acoperă parțial dintele și chiar de puroiul care se poate acumula în zonele respective. Gustul neplăcut în gură poate fi asociat cu infecția locală.
5. Semne că măseaua de minte trebuie extrasă: Umflarea obrazului
Inflamația locală difuzează spre țesuturile din jur, care se pot mari de volum, putând fi dure sau mai moi la palpare (pipăire).
Citește și: 5 semne care ar trebui sa te trimită urgent la stomatolog
6. Semne că măseaua de minte trebuie extrasă: Sângerare gingivală
Este provocată tot de acumularea de bacterii.
“Desigur că intervenția chirurgicală de îndepărtare a molarului de minte nu va avea loc în plin proces infecțios, ci după tratarea episodului acut cu ajutorul antibioticelor, antiinflamatoarelor, drenajului și spălăturilor locale cu substanțe antimicorbiene. Radiografia dentară este obligatorie, iar momentul potrivit pentru extracție este ales de către medicul specialist”, spune specialistul ortodont.
Din păcate, eruptia molarului de minte nu poate fi prevenită, însă respectarea controalelor regulate la șase luni pentru curățare și control va permite dentistului monitorizarea evoluției molarilor de minte. Ba mai mult, radiografiile dentare regulate pot indică erupția molarulor de minte chiar înainte de apariția oricăror alte simptome. Și, mai ales, fii atentă la semnele că măseaua de minte trebuie extrasă, pentru a merge din timp la dentist.
Citește și:
- Mierea în timpul alăptării – ce i se întâmplă bebelușului dacă o consumi
- Metode eficiente să te ferești de țânțari, căpușe sau albine
Sursa foto: 123rf.com