Semințele de fenicul sunt folosite în medicină, dar și în domeniul gastronomic în numeroase preparate.
În medicină, semințele de fenicul sunt de ajutor în tratarea unor probleme precum colesterolul crescut sau lipsa lactației.
Deși sunt sigure pentru consum, întotdeauna este bine să discuți și cu un medic înainte de a introduce ceva nou în dietă sau ca auto-tratament.
În domeniul culinar, feniculul este folosit la prepararea peștelui, condimentarea brânzeturilor, legumelor, produselor de patiserie.
Dacă te afli la prima experiență de acest gen, nu adăuga din prima o cantitate mare de semințe de fenicul.
Semințele de fenicul – 7 lucruri pe care ar trebui să le știi pentru o viață sănătoasă
Sunt bogate în antioxidanți
Cei care protejează organismul de daunele radicalilor liberi, reduc riscul de cancer, Alzheimer, artrită.
Ne luăm porția de antioxidanți din alimentație, însă aceste semințe mai conțin și flavonoide, qercetina, vitamina C.
Conțin fibre dietetice
Dacă nu ai suficiente fibre în dieta ta, atunci semințele de fenicul sunt o alegere bună.
Doza zilnică recomandată de fibre este de 38 grame pentru bărbații cu vârsta sub 50 de ani și 30 de grame la cei peste 50 de ani.
La femei, în aceleași categorii de vârstă, DZR este de 25 de grame și, respectiv, 21 de grame de semințe de fenicul.
La 100 de grame de semințe sunt 39,8 grame de fibre dietetice, ceea ce este peste doza recomandată.
Adăugându-le în dieta zilnică beneficiezi de scăderea colesterolului rău – LDL, reducerea riscului și prevenirea cancerului de colon, reglează și mențin sănătatea intestinelor.
Conțin ulei esențial
Anetol, fenchone și estragolul sunt principalii compuși din uleiul esențial de fenicul.
Acesta are proprietăți antiseptice ce previn infecțiile, antispasmodice – relaxează nervii, musculatura, intestinele, sistemul respirator, previn durerile și spasmele cu potențial fatal.
Ajută în retenția de apă
Corpul nostru conține multă apă, dar uneori se întâmplă să fie prea multă.
Ca rezultat ne simțim balonate, inconfortabil, apar edeme și umflături la nivelul feței, picioarelor, abdomenului, gleznelor și picioarelor.
Multe persoane care vor să scape de această problemă apelează la diuretice.
Spre deosebire de aceste diuretice, ceaiul din semințe de fenicul este natural și ajută și la eliminarea toxinelor din corp.
Chiar dacă ai probleme cu retenția de apă este foarte important să menții organismul hidratat.
Sursă bună de vitamine
Feniculul conține, pe lângă fibrele dietetice, și potasiu care este important în sănătatea inimii, vitamina C ce reduce riscul apariției cancerului și îmbunătățește sistemul imunitar.
Acesta mai conține și mangan ce ajută structurii osoase, magneziul reduce durerile, calciul întărește oasele.
Alte vitamine din compoziția sa sunt cuprul, fosforul, folații, fierul, niacina, molibden.
Combate acneea
Acneea nu este o problemă care îi vizează numai pe tineri. Consumul regulat de fenicul ajută ca pielea să fie mai sănătoasă și mai strălucitoare.
Seleniul, zincul și calciul din fenicul echilibrează nivelul de hormoni din organism, dar și pe cel de oxigen.
Tratează astmul și problemele respiratorii
Problemele respiratorii afectează persoane de toate vârstele. Când suferi de o răceală, o infecție a sinusurilor, ai probleme respiratorii cronice, chiar astm, aceste semințe sunt acționează ca un expectorant.
Scapi mai ușor de răceală și de mucus.
Cum să folosești semințele de fenicul
Le poți folosi în preparatele culinare – presărate în salate, în pâinea de casă, deserturi.
Le poți folosi și la prepararea ceaiului. Zdrobește 1-2 linguri de semințe, pune-le într-o cană mare, apoi toarnă apă fierbinte.
Lasă la infuzat 8-10 minute, strecoară și bea când s-a mai răcit. Poți adăuga și miere.
Se pot bea 2-3 căni de ceai din semințe de fenicul pe zi până te simți mai bine, în funcție de ce afecțiune ai.
Poți pune pliculețe de ceai pe ochii umflați, sunt eficiente, sau poți face gargară cu ceai concentrat.
Ține cont și de medicul specialistului înainte de a te trata după ureche. Informează-te corect când vine vorba de sănătatea ta.