„Pe lângă cei diagnosticaţi trebuie să ne gândim şi la foarte mulţi nediagnosticaţi”, a spus medicul.
Florin Căruntu spune că virusul a suferit o mutaţie şi a devenit virulent pentru om. „Păcatul acestui virus e că este foarte contagios. Se pare că e de zece ori mai contagios decât virusul gripal. E mai bine adaptat. Se localizează undeva la nivelul laringelui înainte de a cobora în plămâni. El afectează căile respiratorii. Plămânul e organul cel mai afectat…

Este greu să spun de unde are o rezistenţă aşa de mare pe suprafeţe, sunt studii care încearcă să demonstreze viabilitatea lui pe perioade şi mai lungi. Din ce am am văzut, din recomandările noastre, el trăieşte până la 12 ore pe metal, pe plastic. Mai puţin pe haine.

A căpătat o mutaţie. A devenit virulent pentru om”, a spus medicul de la institutul Matei Balş.
Medicul a adăugat că evoluţia bolii nu poate fi ghicită. „Oamenii, odată infectaţi, trebuie evaluaţi, sunt mulţi oameni care l-au perceput că pe o răceală uşoară. În acest caz de coronavirus doar 5% dintre pacienţi fac forme grele”.

Profesorul Florin Căruntu a admis ipoteza unui medic francez, care aprecia că pot exista 2 milioane de oameni infectaţi.

Agenţia France-Presse a prezentat marţi un bilanţ care indica peste 200.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ţările europene, cele mai multe fiind în Italia şi Spania. Până în prezent, în Europa au fost peste 12.000 de decese generate de coronavirus.

În Asia, unde a izbucnit pandemia, s-au înregistrat oficial 98.748 de cazuri de coronavirus şi 3.570 de decese.

Vezi și Avem sau nu nevoie de declarație dacă vrem să plimbam câinele sau să facem sport? Ce spune ministrul Marcel Vela

Citește și: