Odată cu evoluția tehnologiei și cu progresele științifice, ne-am cam uitat menirea pe pământ. Ispitele culinare ne pândesc la tot pasul, fără a necesita vreun efort fizic pentru a le procura, ne desfășurăm activitățile lipiți de scaune (în cazurile fericite, ergonomice), ne deplasăm cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, nu mai avem timp de pierdut cu mersul pe jos și, după o zi întreagă de stat, suntem mai obosiți ca oricând. Or, am fost „proiectați” să parcurgem distanțe mari în căutarea hranei sau, cel puțin, să muncim pământul pentru a o obține. Așa se face că am ajuns să tragem ponoasele propriei inconștiențe. Efectele lipsei de mișcare își fac simțită prezența tot mai des în viața omului modern: boli cronice severe, disfuncții ale organelor, deformări osoase, stres, depresii, insomnii… Și, anual, milioane de oameni mor!

Stai? Nu-i a bine

Circuitul omului în natură are și el rostul lui. Această mașinărie complexă, corpul uman, a fost concepută în așa fel încât fiecare fărâmiță să joace un rol important în buna funcționare a celorlalte și, implicit a întregului. Fără efort fizic, organismul se dereglează, își diminuează capacitățile. Nesolicitate, mușchii și articulațiile se deteriorează, nemaiputând susține trupul și făcând treptat imposibilă deplasarea. Organele interne au de suferit, la fel ca și psihicul. Constipația cronică, varicele și hemoroizii, problemele cardiace, respiratorii, cerebrale, hepatice, renale, ale coloanei vertebrale, tulburările metabolice, obezitatea sunt numai câteva dintre daunele grave pe care ni le aduce sedentarismul. Așa se face că, printre afecțiunile responsabile pentru decesul a milioane de oameni anual se numără și sedentarismul, cel care a cauzat, la rându-i, infarct, ateroscleroză, accident vascular cerebral, diabet. Studii recente au demonstrat că, în unele cazuri, sedentarismul are efecte mult mai periculoase decât fumatul. Adu-ți mereu aminte că 4 ore petrecute zilnic, fără pauză de mișcare, pe un scaun, te pot îmbolnăvi grav.

Iată ce-ți aduce sedentarismul

Lipsa de mișcare constantă este una dintre cauzele hipertensiunii, a colesterolului mărit, a bolilor inimii, a digestiei proaste, a diabetului zaharat, dar și abolilor musculo-scheletale, unele dintre ele invalidante.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Degeaba faci sport seara, dacă tot restul zilei ți l-ai petrecut într-un scaun de birou. „E importantă formarea din copilărie a obiceiului de a face zilnic activităţi fizice, pentru a preveni obezitatea. O familie informată va asigura condiţiile ca dieta copiilor să fie variată, porţiile să fie moderate, apa, fructele şi legumele proaspete să nu lipsească, şi totodată copilul să facă zilnic suficientă mişcare pentru a se dezvolta armonios”, spune Silvia Bucur, iniţiatoarea mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS”. Există dovezi clare că lipsa mişcării afectează negativ nivelul de glucoză din sânge şi creşte rezistenţa la insulină. Sedentarismul ne îmbătrânește înainte de vreme și chiar periclitează activitatea creierului.

Mișcarea ne dă viață

„Până la 25 de ani, masa osoasă este în formare. Apoi, scade progresiv cu vârsta, putându-se ajunge la maladia tăcută numită osteoporoză. Această boală este agravată de sedentarism, dat fiind că mișcarea este baza dezvoltării sistemului osos puternic și a articulațiilor sănătoase. Cel mai eficient remediu și, mai ales, mod de prevenire a acestei boli, rămâne mișcarea constantă și susținută. Plimbările lungi, dansul lejer, exercițiile moderate sunt binevenite la orice vârstă și cu efecte valoroase asupra sănătății. Un regim alimentar bogat în calciu și vitamina D, consumul responsabil de alcool, renunțarea la fumat și creșterea nivelului de educație în privința osteoporozei și a factorilor de risc sunt pași simpli de urmat pentru a preveni.”, spune dr. Salvina Mihalcea, vicepreședintele Asociației pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR).

Sursa foto: fullspectrumloveland.com