De ce se umflă picioarele în sarcină? Retenția de apă și umflarea întregului corp reprezintă o parte normală a sarcinii, iar pe măsură ce copilul tău crește, poți constata că degetele, mâinile, picioarele și gleznele sunt mai „pufoase”.

Nu trebuie să te alarmezi dacă ți se umflă picioarele în sarcină. Acest fluid excesiv va dispărea, în mod normal, la aproximativ o săptămână după naștere. Deși umflarea membrelor nu tinde să fie un motiv de îngrijorare, există unele semne și simptome care nu ar trebui ignorate. Dr Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul unui spital privat, ne spune când umflarea picioarelor în sarcină ar reprezenta o problemă ce nu poate fi ignorată.

De ce se umflă picioarele în sarcină. Care este cauza umflării membrelor

Umflarea ușoară, cunoscută și sub denumirea de edem – poate fi experimentată pe parcursul întregii sarcini, dar tinde să se accentueze spre ultimele luni. Diverși factori pot contribui la această afecțiune. Pentru început, corpul tău păstrează mai mult lichid în timpul sarcinii. Aproximativ 60% din corpul uman este alcătuit din apă, însă din cauza hormonilor sarcinii volumul total de apă din crește cu opt până la nouă litri”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

În al doilea rând, uterul în creștere face presiune asupra venelor pelvine, determinând încetinirea fluxului de sânge, iar fluidul are tendința de a se concentra în extremitățile cele mai joase ale corpului, precum mâinile și picioarele.

De ce se umflă picioarele în sarcină: Edemul – semne și simptome

Edemul poate fi incomod. S-ar putea să prezinți senzații de furnicături, articulații rigide sau dureri în zonele afectate. Aceasta tinde să se accentueze odată cu evoluția sarcinii, din cauza faptului că pe măsură ce acumularea apei crește, gravitația o atrage în jos, permițând lichidului să se adune. Umflarea se poate agrava și pe măsură ce temperatura crește. Când ai o temperatură mai crescută a corpului, venele se dilată, permițând scurgerea mai multor lichide în țesutul înconjurător, favorizând umflarea.

Citește și: Picioare umflate în timpul sarcinii? Masajul terapeutic este o soluție

Când ar trebui să te îngrijorezi pentru că ți se umflă picioarele în sarcină

Deși umflarea picioarelor în sarcină este normală, există anumite simptome și semne care nu ar trebui ignorate:

  • Umflarea bruscă sau severă a picioarelor, mâinilor sau chiar a feței

  • Umflarea este însoțită de inflamare în jurul ochilor

  • Umflarea persistă în mod continuu și nu doar spre sfârșitul zilei

  • Un singur picior este umflat

  • Vedere încețoșată însoțită cu dureri dese de cap

Toate acestea pot fi semnele unei afecțiuni mai grave, numită preeclampsie. De aceea, este important să vorbești cu medicul tău despre toate simptomele care apar în timpul sarcinii.

Sursa foto: 123rf.com