Expertul din Cluj Napoca liniștește femeile din România care au născut recent sau care sunt însărcinate și doresc să se vaccineze, printr-un clip postat pe site-ul Ministerului Sănătății,.

Răzvan Cherecheș afirmă, prezentând date ale Asociației Americane a Obstetricienilor şi Ginecologilor, că este recomandată vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează.

La întrebarea ”Pot să mă vaccinez dacă am născut recent și alăptez?”, Răzvan Cherecheș a răspuns ferm, precizând că nu s-a demonstrat ca vaccinul anti-covid să aibă vreun impact negativ.

”Da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat.

La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează și care doresc să se vaccineze”, a răspuns Răzvan.

Profesorul punctează faptul că, deși există persoane în spațiul public care împrăștie zvonuri ridicole cum că vaccinarea ar duce la sterilizarea femeilor, acest lucru este complet fals.

”Acest lucru este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a treia a vaccinului li s-a spus explicit să nu rămână gravide, astfel încât studiul să fie relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”, a mai spus profesorul.

La finalul postării sale video, profesorul de la univeristatea din Cluj Napoca atrage atenția că trebuie să avem încredere în producătorii de vaccinuri, la fel cum avem încredere în uzinele de apă.

”Gândiți-vă așa, mâncarea pe care o mâncați în fiecare zi, apa pe care o beți în fiecare zi, cât de siguri sunteți ce intră în mâncarea respectivă?

Exact la fel, cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente, trebuie să avem încredere și în producătorii de vaccin, cu atât mai mult cu cât administrarea vaccinului este pur voluntară”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Citește și:

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrișcă

Stomatologia digitală îți redă zâmbetul cu succes