Medicii și profesorii de sport știu: numeroși părinți și elevi cer scutiri nejustificate la sport. De aceea, dascălii mai exigenți și inflexibili nu îi mai cred nici pe cei cu probleme reale. Dar legea este clară. Există doar anumite afecțiuni pentru care se oferă scutire medicală.

Scutire nejustificată la sport, cu acordul părinților

Motivele părinților de a le procura copiilor scutire nejustificată la sport sunt multe. Dar cel mai des invocat este acela că nu este o materie importantă. Există chiar numeroase învățătoare care înlocuiesc orele de sport cu matematica, iar părinții sunt chiar încântați că micuții lor învață carte. Dar există numeroase studii care arată că sportul ajută atât la dezvoltarea fizică, cât și la cea mentală a copiilor. Deci, cei care fac în mod regulat mișcare sunt și mai inteligenți.

Un mod de a-l învăța să mintă

Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu îți recomandă să nu-i procuri o scutire falsă. Pe cristina radulescu-ion psihologlângă sedentarism, va fi că ”va învăța un model, acela de a minți pentru a scăpa de anumite responsabilități și de activitățile care nu îi plac”. În plus, ”a-i oferi copilului «șansa» de a lipsi de la orele de sport înseamnă a-l condamna la o viață sedentară”, observă psihoterapeutul. ”Aceasta duce și la lipsa contactelor sociale reale. Copilul va prefera să rămână în mediul virtual, în fața calculatorului. Ca urmare, va fi foarte probabil să devină obez. Prin faptul că nu îl încurajezi să facă sport, îl provoci să petreacă mai mult timp în fața televizorului, a computerului sau a tabletei”.

De ce e bine să nu-l scutești de la ora de sport

Un studiu al Universității din Illinois (SUA) arată că elevii de 9 și 10 ani care aveau plămânii mai dezvoltați datorită exercițiilor fizice pe care le practicau aveau și rezultate mai bune la matematică. Este doar unul dintre numeroasele studii care dovedește același lucru pe care îl știau anticii: ai o”minte sănătoasă, într-un corp sănătos”. Chiar dacă orele de sport nu sunt întotdeauna cel mai plăcut lucru pentru copil (uneori, profesorii nu au tact, programa nu este una atractivă etc.) nu ar trebui să-i oferi micuțului tău ”șansa” de a chiuli motivat de la ele. Mai mult, ar fi bine să îl înscrii să practice sport și în afara orelor de școală. Poate fi orice tip de mișcare îl atrage: înot, dans, baschet, etc. Mai poți să îi cumperi bicicletă, role etc. – ceea ce îl va stimula să iasă afară și să facă mișcare. Bineînțeles, în acest caz trebuie să te asiguri că știe să se ferească singur de accidente sau trebuie să-l supraveghezi.

Citește și:

Sportul îți prelungește durata de viață

Cum îți înveți copilul să facă sport și să aibă o alimentație sănătoasă

Studiu: Sportul crește inteligența copiilor

Sursa foto: 123rf.com