Scoaterea alunițelor chirurgical poartă numele de excizia aluniţelor sau a nevilor. Reprezintă încă un subiect tabu pentru cei care cred în convingerea populară că intervenţia asupra acestor semne ale pielii poate fi un pericol major pentru sănătate. Or, medicii specialiști avertizează că nu este nimic mai greșit. Adevăratul risc constă în a rămâne netratat un melanom, un cancer de piele foarte agresiv. Iar acesta se poate chiar vindeca, dacă e operat corect, într-un stadiu incipient, prin excizie chirurgicală.

Scoaterea alunițelor poate salva vieți

„Nu te atinge de aluniţe!”, „Nu le scoate! Dacă rămân rădăcinile acolo?”… De câte ori nu ai auzit astfel de vorbe?

dr-ana-maria-vlad-1

Dr. Ana Maria Vlad

„În realitate, însă, pericolele legate de intervenţia asupra nevilor sunt de cele mai multe ori minore. Adevăratul risc pentru sănătate este tocmai posibilitatea ca o aluniţă atipică să fie un melanom. Deşi reprezintă un tip de cancer cu o mare rată de deces, acesta este în acelaşi timp şi cel mai uşor de tratat. Atunci când este depistat şi tratat în faza incipientă, prin simpla excizie a aluniţei afectate.”, explică dr. Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.

 

 

Cum se realizează excizia nevilor

Scoaterea alunițelor este deja o manevră banală pentru specialiști. Excizia chirurgicală cu margine de siguranţă este procedura preferată a dermatologilor. Este intervenţie extrem de simplă, care nu necesită spitalizare. Și durează maxim 30 – 60 minute. Îndepărtarea aluniţei se face cu anestezie locală. Este singura etapa dureroasă de altfel. Potenţiala senzaţie de durere poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru unele persoane. Din fericire, pe durata intervenţiei, pacientul nu va simţi nimic. Anestezia are efect pentru 3-4 ore.

„Leziunea suspectă se va îndepărta integral. Cu o mică margine de piele aparent normală în jur. Fragmentul rezultat va fi trimis la examenul histopatologic. Iar zona asupra căreia s-a intervenit se repară cu câteva puncte de sutură. Cicatricea va trebui îngrijită zilnic acasă, până la scoaterea firelor de sutură. Această perioadă este cuprinsă între 7-21 zile, în funcţie de localizarea exciziei.”, explică specialistul dermatolog.

NUMAI la specialist se face!

Ca să nu riști inutil, e bine să asculți sfatul bătrânilor. Și să nu umbli la alunițe decât în cabinetul medicului specialist. Nu este indicat să scoatem aluniţele suspecte prin alte metode empirice. Nici laserul, nici cauterizarea nu se recomandă. Căci ard ţesutul, iar aluniţa nu mai poate fi analizată la microscop. Această analiză este necesară, fiind vitală. Ea ne spune dacă aluniţa îndepărtată a fost un simplu nev sau era, de fapt, un melanom.

„Excizia chirurgicală este metoda de ales indiferent de localizarea aluniţei (faţă, corp). Procedura în sine nu favorizează răspândirea în organism a cancerului de piele, pentru că leziunea este scoasă în totalitate de la început.”, a completat medicul dermatolog.

Cand e indicată excizia unei alunite?

Excizia unei aluniţe este necesară, de principiu, atunci când medicul o recomandă, adesea odată cu identificarea unor leziuni suspecte clinic sau dermatoscopic. „Sfatul specialiştilor este ca orice aluniţă nouă sau care îşi schimbă forma, culoarea, conturul, dimensiunile sau care sângerează chiar şi puţin să fie prezentată unui medic, de preferinţă dermatolog. În urma unei examinări atente, clinice şi dermatoscopice, specialistul va putea spune dacă este vorba despre o leziune benignă sau suspectă, care merită extirpată pentru a o putea examina la microscop. Acest examen la microscop, numit şi examen histopatologic, este singurul care tranşează diagnosticul.”, explică dr. Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.

Nu este indicată scoaterea preventivă a tuturor aluniţelor, în condiţiile în care de obicei acestea nu pun nicio problemă, nici măcar în cazul aluniţelor traumatizate, indiferent de localizarea lor (faţă, corp, organe genitale). Dacă se doreşte îndepărtarea unor aluniţe din raţiuni estetice, pacientul trebuie să ţină cont că orice tăietură pe piele va lăsa în urma ei o cicatrice. Uneori aceasta poate fi plasată strategic în pliuri, fiind mai puţin vizibilă, alteori cicatricea poate fi estompată, dar indifent de localizare ea va rămâne prezentă pentru tot restul vieţii.

Sursa foto: Hebra Dermatologie