Cum afectează sănătatea schimbările bruște de temperatură

În ultimii ani, cele 4 anotimpuri cu care eram obișnuiți s-au transformat în două. De asemenea, zilele călduroase de vară alternează brusc cu zile friguroase și ploioase, iar noi ne simțim din ce în ce mai iritați, obosiți, pare chiar că ne îmbolnăvim mai repede și mai grav. O diferență de cel puțin 4 grade într-un interval scurt de timp afectează organismul care are nevoie, în general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Ce impact au schimbările de vreme asupra organismului și cât de periculoase sunt pentru sănătatea noastră?

Ce spune specialistul

Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate, cel care a introdus în România medicina personalizată, atrage atenția asupra urmărilor pe care le pot avea schimbările bruște de temperatură asupra sănătății:

  • Slăbirea sistemului imunitar. Dacă anotimpurile de tranzit aveau rolul de a obișnui organismul cu extremele meteo, în lipsa tot mai evidentă a acestora, organismul este nevoit să se adapteze singur la schimbările bruște. Acest lucru îi dă peste cap ritmul firesc și îi scade imunitate. Copiii, bătrânii și persoanele bolnave sunt cei mai expuși consecințelor slăbirii sistemului imunitar.
  • Probleme respiratorii. Schimbările imprevizibile de temperatură pot cauza apariția astmului, a afecțiunilor pulmonare sau a celor de natură respiratorie.
  • Accentuarea afecțiunilor reumatice. Umezeala și temperaturile scăzute determină dureri reumatice și de articulații. Aceleași cauze pot sta la baza apariției și persistenței virozelor.
  • Probleme cardiovasculare. Oscilațiile mari de temperatură pot aduce neplăceri serioase celor care suferă de astfel de afecțiuni. În cele mai severe cazuri, persoanele hipertensive sunt expuse apariției unui atac de cord. Fumătorii trebuie să acorde acestui risc o atenție sporită, ei fiind cei mai expuși.
  • Insomnii și probleme de concentrare. Forțat să accepte condiții cu care nu este obișnuit pentru anumite perioade ale anului, organismul trece printr-o adevărată provocare în a-și păstra ritmul de odihnă sau capacitatea de a se concentra. În plus, persoanele meteosensibile pot avea amețeli, dureri de cap, se pot simți slăbite, obosite sau irascibile.
  • Depresie și anxietate. Vremea instabilă poate destabiliza echilibrul psihic al persoanelor metosensibile care, în încercarea de a face față noilor condiții, se pot confrunta cu o stări de indispoziție sau chiar de depresie.
  • Apariția alergiilor. Persoanele care suferă de alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate.
  • Evitați să petreceți mult timp în spații închise. Astfel, organismul este expus la schimbările meteo și își „antrenează” capacitatea de a se adapta mai ușor la acestea.
  • Atenție la dietă! Consumați fructe și legume de sezon, hidratați-vă constant și apelați la suplimentele nutritive. Alimentația poate deveni un aliat de nădejde al sistemului imunitar, atât timp cât aduce organismului aportul optim de vitamine și minerale.
  • Monitorizarea stării de sănătate. Dacă se cunosc anumite predispoziții sau afecțiuni ale organismului, este esențial ca acestea sa fie ținute sub control. În plus, este important ca fiecare să-și cunoască starea reală de sănătate pentru a putea preveni anumite probleme grave.

Dr.Balanica

Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate

Cu peste 20 de ani de experiență în sistemul medical de stat și privat, dr. Florin Ioan Bălănică a introdus în premieră în România Medicina Personalizată. Abordarea se bazează pe buna cunoaștere a pacientului, atât din punct de vedere al eredității și a istoricului medical, cât și din punct de vedere al mediului social și profesional, habitatului, obiceiurilor alimentare și stilului de viață. Dr. Florin Ioan Bălănică este singurul consultant personal de sănătate din România, care oferă pacienților săi sprijin pentru cunoașterea exactă a stării de sănătate (prin Anamneza), prevenirea apariției unor afecțiuni către care pacientul are predispoziții (prin Planul de Prevenție Personalizat) sau administrarea cazului, dacă pacientul suferă deja de o afecțiune (prin Managementul Cazului). Dr. Florin Ioan Bălănică le oferă pacienților săi acces la o echipă formată din cei mai buni specialiști din diferite arii terapeutice din țară și din străinătate. Pentru mai multe informații, accesați www.doctorbalanica.ro

Sursa foto: Flickr.com