Și pe tine te chinuie senzația de gât înțepenit? Specialistul îți explică ce trebuie să faci ca să scapi de torticolis și să te simți mai bine. Medicii îi spun torticolis. Dar este vorba despre senzația aceea care te face să spui că ai dormit cu gâtul strâmb. Și fiecare dintre noi a trecut, măcar o dată, prin așa ceva. Despre cum scapi de torticolis afli de la medicul Cornel Brotac, Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Ce este torticolisul?

Dr. Cornel Brotac

„Torticolisul este o deviație bidimensională a capului și a gâtului. Inițial, torticolis apare ca o senzație de disconfort și rigiditate la niveul gâtului. Din cauza contracției spastice unilaterale a mușchiului sternocleidomastoidian. Pacientul poate resimți durere și limitare a mișcărilor de rotație ale capului.”, explică medicul Cornel Brotac.

În general, torticolisul apare după o mișcare bruscă a gâtului. Sau din cauza menținerii unei poziții nefiziologică în timpul somnului. „Ideal ar fi să dormim pe o parte sau pe spate, ca perna pe care dormim să urmeze linia axei gâtului. Dacă avem probleme cervicale e necesară o pernă consistentă.”, continuă specialistul.

Ca și tratament, există un protocol standard. Pe care îl poți aplica atunci când se instalează această suferință. Important de știut este că afecțiunea intră în remisie după 3, 4 zile de la instalare.

„Odihna este recomandată în această situație, plus administrarea medicamentelor analgezice și miorelaxante (decontracturante musculare), unguente sau pe cale orală. Mai putem aplica infiltrațiii cu prolozone, în nodurilor musculare și la inserția sm-ului. În plus, kinetoterapia ajută foarte mult în caz de torticolis!”, conchide medicul Cornel Brotac, Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Așa scapi de torticolis

Scopul gimnasticii corective în caz de torticolis:

1. Tonifierea simetrică, în condiții de scurtare a musculaturii posterioare a gâtului și în condiții de alungire a grupelor musculare anterioare.

2. Corectarea atitudinilor deficiente secundar aparute la nivelul coloanei vertebrale, umerilor și toracelui.

3. Stingerea reflexului greșit de atitudine a capului și gâtului, precum și formarea unui nou reflex neuromuscular corect stabil.

Sursa foto: Centrul Medical Brotac