Experții CDC au publicat marți în publicația „Morbidity and Mortality Weekly Report”, noi date despre efectele adverse ce pot apărea după a treia doză de vaccin anti-Covid Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Noile date arată că reacțiile adverse de la doza a treia sunt similiare cu cele de la a doua doză. Mai exact, potrivit acestora, sunt șase la număr:

  • mâncărime la locul injectarii
  • durere la locul injectarii
  • inflamație (înroșire ) la locul vaccinarii
  • oboseală
  • dureri musculare
  • dureri de cap

Dintre cei 12.500 de oameni ce au participat la un sondaj, după fiecare doză de vaccinare, 79, 4% au declarat că la prima doză au avut reacții locale (precum mâncărime, durere sau roșeață la locul injecției), în timp ce 74,1% au raportat reacții sistemice (precum oboseală, dureri musculare și dureri de cap), tipice pentru ziua de după vaccin. La a doua doză, 77,6% și 76,5 % au raportate reacții locale, respectiv reacții sistemice. Datele nu dezvăluie că ar fi avut loc complicații grave sau rare după administrarea vaccinului Pfizer.

Valeriu Gheorghiță: „Cumulul de reacții adverse a fost similar cu ce s-a înregistrat la primele două doze”

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat și el că numărul de reacții adverse și intensitatea acestora este similar cu ce se înregistra după doza unu și după doza doi.

„În ceea ce privește întrebarea legată de profilul de siguranță, datele, iarăși, din Israel, ne arată că la doza 3 numărul de reacții adverse și intensitatea acestora este similar cu ce se înregistra după doza unu și după doza 2, ba chiar a fost mai mic aș putea să vă spun, însă chiar și autorii din Israel bănuiesc de fapt o subraportare a acestora, pentru că, în general, oamenii care au experiența de la prima doză, de la a doua doză, nu mai raportează efectele minore, durerea locală, disconfortul local. Deci, per ansamblu, prevalenţa şi cumulul de reacții adverse a fost similar cu ce s-a înregistrat la primele două doze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la TVR1.El a vorbit și despre reacțiile adverse după a treia doză din gama Moderna.

„Este acelaşi profil. De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis ieri printr-un comunicat de presă că în momentul de față se evaluează datele științifice pentru recomandarea dozei de booster, dozei de rapel, tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Moderna. Deci sunt date similare, nu ne așteptăm să fie diferențe între cele două tipuri de vaccinuri care până la urmă folosesc aceeași tehnologie și toate studiile ne-au arătat o eficacitate similară pe grupe de vârstă”, a completat acesta.

„Din datele pe care eu le am disponibile, cred că domnul secretar de stat Baciu are mai multe informații, însă eu știu că o persoană care face și doza trei, dacă își descarcă din nou certificatul digital va apărea și această doză inclusă, deși trebuie să înțelegem foarte clar că validitatea certificatului nu se modifică, adică cele două doze sunt suficiente ca să ateste faptul că o persoană este vaccinată cu schemă completă la acest moment.

Citește și:

Studiu Medlife: „Aproape 80% dintre cei vaccinați prezintă un nivel protectiv de anticorpi în fața formelor grave de COVID-19, chiar și la 6 luni după rapel”

Cum recunoști o infecție intimă și ce măsuri poți lua