De ce renunțăm la micul dejun și ce afecțiune a inimii riscăm să dezvoltăm
Oamenii găsesc tot felul de scuze pentru a elimina această masă importantă din regimul lor. Ba că nu au timp, ba că vor să doarmă mai mult ori să slăbească. Numeroase studii au arătat însă că micul dejun are capacitatea de a ne oferi 25% din doza zilnică necesară de energie. Mai mult decât atât, renunțarea la micul dejun favorizează acumularea kilogramelor, ca urmare a ciugulelilor nesănătoase și a mesei de seara servită târziu.
Un studiu realizat recent de compania de cercetare Insights a scos la iveală că mai bine de un sfert din tinerii români cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani au obiceiul să renunțe la micul dejun, consumând, în schimb, pe fugă, alimente foarte nesănătoase, precum produse de patiserie sărate sau dulci, covrigi și dulciuri concentrate.
Oamenii de știință au monitorizat, pe o perioadă de șase ani, peste 4.000 de angajați cu vârste medii, care desfășurau activități de birou. În urma chestionarelor la care au răspuns, savanții au descoperit că 25% dintre ei obișnuiau să servească un mic dejun bogat, asigurându-și cel puțin 20% din totalul caloriilor zilnice din această masă. Însă cei mai mulți dintre voluntari, 70%, își asigurau prin micul dejun doar între 5% și 20% din caloriile zilnice, iar 3% nu mâncau nimic sau aproape nimic la micul dejun.
„Persoanele care nu mănâncă nimic la micul dejun tind să aibă obiceiuri alimentare în general mai puțin sănătoase și o prevalență mai ridicată în ceea ce privește prezentarea factorilor de risc cardiovasculari. De asemenea, au cea mai mare circumferință la nivelul taliei, un indice de masă corporală și niveluri ale tensiunii arteriale, lipidelor și glucozei dintre cele mai mari”, au precizat autorii studiului.
Utilizând ultrasunete pentru a repera eventuale depozite de grăsime depuse pe artere sau semne precursoare ale maladiei, cercetătorii au remarcat că persoanele care își asigură prin micul dejun mai puțin de 5% din aportul caloric zilnic recomandat prezentau în medie de două ori mai multe acumulări de grăsimi în artere în comparație cu persoanele care serveau în fiecare dimineață un mic dejun bogat în calorii.
Chiar dacă, temporar, cei care se eschivează de la micul dejun tind să piardă în greutate, spre sfârșitul zilei vor mânca mai mult și alimente mai puțin sănătoase pe parcursul zilei.
„Renunțarea la micul dejun generează dezechilibre hormonale și alterează ritmul circadian”, a declarat Prakash Deedwania, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității California din Los Angeles.
Bolile cardiovasculare, printre care și această afecțiune a inimii des întâlnite, ateroscleroza, curmă viețile a aproximativ 17,7 milioane de persoane pe plan mondial, au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.
Sursa foto: 123rf.com