Că primele luni de sarcină nu sunt tocmai cele mai plăcute este bine știut. Pentru aproximativ 2% dintre viitoarele mămici, acestea pot devini extrem de dificile. Din cauza simptomelor severe cu care se confruntă. Este ceea ce provoacă sarcina toxică.

Cum se manifestă sarcina toxică

”Sarcina toxică este o afecțiune caracterizată prin greață severă, vărsături pe tot parcursul zilei, scădere în greutate de peste 5% și tulburări electrolitice. Se pare că sarcina toxică este cauzată de o creștere a numărului de hormoni. Dar cauza absolută pentru care o parte din femei se confruntă cu astfel de simptome nu este cunoscută încă.”, spune Dr. Elena Olaru, medic specialist obstetrică-ginecologie la Sanador.

Primele simptome apar în general între săptămânile 4 și 6 de sarcină. Și pot deveni severe în săptămânile 9-13. Potrivit specialiștilor, un procent mic dintre femeile gravide pot necesita îngrijire tot restul sarcinii.

“Sarcina toxică poate duce la  deshidratare (manifestată prin oligurie, hipotensiune arterială, tonicitate scăzută a pielii),  icter, cefalee, confuzie, iritabilitate, anxietate, depresie, oboseală, insomnii, lipotimie. Aceste simptome nu trebuie neglijate. Pentru că sarcina toxică gravă poate duce la dezechilibre serioase în organism: deficiențe nutriționale, insuficiență renală, insuficiență hepatică, encefalopatie, in extremis, se poate ajunge chiar la pierderea vieții”, atenționează Dr. Elena Olaru.

Poate fi și altceva?

Pe de altă parte, prezența unora dintre aceste simptome nu duce, în mod automat, la un diagnostic de sarcină toxică. Medicul specialist recomandă ca, în fiecare dintre aceste cazuri, să nu se excludă o altă posibilă etiologie. Poate fi vorba despre sarcina molară sau gemelară, hipertiroidism, patologie digestivă (apendicită, ulcer, ocluzie, colecistită etc.) sau urinară (infecție urinară, colică renală), hipertensiune intracraniană, hepatopatie (hepatite virale), preeclampsie, hipertensiune sau factori de mediu (probleme de cuplu, conflicte familiale).

”În mod normal, sarcina toxică nu afectează fătul. Dar dacă starea mamei se înrăutățește și apare o deshidratare severă, bebelușul poate avea o greutate mai mică la naștere.”, spune medicul.

Diagnosticul presupune analize și investigații extinse

Viitoarea mămică primește diagnosticul de sarcină toxică abia după realizarea unui bilanț medical complet. Care presupune efectuarea mai multor analize și investigații.

”Pentru a putea pune un diagnostic precis avem nevoie de analize de laborator. Cum ar fi: hemograma, proteina C reactivă, ionograma, uree, creatinina, testări pentru hepatita B si C, TSH, FT4, bilirubina, transaminaze, amilaza, sumar de urină, urocultură,  calciu, potasiu, magneziu. Dar vom face și o monitorizare a greutății și a diurezei. Analizele vor fi însoțite de o ecografie obstetricală și una abdominală. Dar și de un consult gastroenterologic în cazul în care persistă suspiciunea unui alt diagnostic.”, spune  Dr. Elena Olaru.

În cazuri mai severe, medicii recomandă spitalizare și un control mai strict al alimentației, dar și limitarea vizitelor. Pentru ca viitoarea mămică să se poată odihni. Pentru restabilirea hidratării, electroliților, vitaminelor și nutrienților, medicul poate decide administrarea unor fluide pe cale intravenoasă și, în mod excepțional, sondă nazo-gastrică.

Ce ai de făcut

”Odihna este foarte importantă pentru viitoarele mămici cu sarcină toxică, starea de oboseală accentuând grețurile și vărsăturile în timpul sarcinii. De asemenea, mesele reduse cantitativ dar dese, cu alimente bogate în carbohidrați (ex pâine, biscuiți), pot contribui la reducerea disconfortului. Alimentele reci pot fi mai usor tolerate pentru că greața este asociată frecvent cu mirosul de mancare, iar consumul de apă este esențial, pentru că numai bând multă apă (2l pe zi) se poate evita deshidratarea. Băuturile reci, acidulate și dulci pot agrava simptomele”, adaugă medicul.

Fumatul și stresul emoțional sunt alți doi factori care pot accentua considerabil starea de disconfort a pacientelor cu sarcină toxică. În ceea ce privește medicația în aceste cazuri, specialistul atrage atenția asupra faptului că alegerea trebuie făcută doar împreună cu medicul care supraveghează sarcina și nu doar de pacientă singură, chiar dacă este vorba despre remedii homeopate.

În unele cazuri severe de sarcină toxică, dacă este amenințată supraviețuirea mamei sau dacă sarcina devine imposibil de continuat de către viitoarea mămică, din punct de vedere fizic și psihic, se poate ajunge chiar la întreruperea acesteia.

Sursa foto: 123rf.com