Sarcina este o perioadă memorabilă pentru fiecare viitoare mămică. În momentul în care ai născut și ai deja un copil, multe femei se gândesc să conceapă și următorul copil cât mai rapid. Însă, în cazul unei operații de cezariană, poate fi necesar să aștepți mai mult decât în mod normal înainte de a planifica o nouă sarcină după cezariană.

Cât de repede poți avea o nouă sarcina după cezariană

Dacă te gândești deja cât de curând poți avea un bebeluș după o naștere prin cezariană, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrica-ginecologie, îți va răspunde în continuare la această întrebare și îți va spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Citește și: Andreea Bălan a suferit un stop cardio-respirator în timpul operației de cezariană

Care ar trebui să fie intervalul de timp dintre sarcini după o cezariană?

dr. Silviu Istoc„După cezariană, este bine să aștepți cel puțin șase luni până la următoarea sarcină. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății recomandă un decalaj de 24 de luni pentru a reduce riscurile adverse materne, perinatale și infantile. Această recomandare este valabilă atât pentru viitoarea naștere prin cezariană, cât și pentru cea naturală. Oferă-i organismului suficient timp să se vindece.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Mai mult decât atât, dacă sarcina s-a instalat în mai puțin de șase luni după o operația de cezariană, crește riscul de rupere uterină în cazul nașterii vaginale. În plus, perioada între sarcini îți oferă timpul necesar să legi o mai strânsă conexiune între tine și copilul tău.

Care sunt riscurile asociate cu apariția unei sarcini imediat după cezariană?

Sarcina după cezariană presupune mai multe riscuri, dacă nu se respectă timpul necesar pentru refacerea organismului. Ar putea exista următoarele riscuri:

Placenta praevia: În această condiție, placenta se atașează de peretele uterin inferior care acoperă complet sau parțial colul uterin al mamei. Este asociată cu sângerare vaginală înainte, în timpul sau după naștere.

Dezlipirea de placentă: Aceasta este o complicație asociată data de dezlipirea placentei înainte de producerea nașterii. Acest lucru duce la suferința fetala acuta, de regulă este o complicație catastrofală.

Naștere prematură: O sarcină după cezariană presupune riscuri. Pauza de mai puțin de șase luni între sarcini poate conduce la naștere prematură. În acest caz, bebelușii se pot naște uneori înainte de 36-37 săptămâni.

Risc crescut de ruptura uterină: Nașterea vaginală după o cezariană poate duce la ruptura uterină, mai ales dacă pauza dintre cele două sarcini este foarte mică. Ruptura uterină reprezintă ruperea cicatricii de la nivelul uterului. Femeile supraponderale prezintă un risc mai crescut de ruptură uterina.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Sfaturi pentru creșterea șanselor de a rămâne însărcinată după cezariană

Iată câteva lucruri care te vor ajuta să concepi în mod natural după ce ai trecut printr-o operație de cezariană.

Urmărește-ți ciclul menstrual pentru a ști când ovulezi: După naștere, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la normal. Modificările hormonale după sarcină îți pot modifica ciclul lunar.

Monitorizează-ți menstruația cu atenție în fiecare lună pentru a înțelege perioada cea mai fertilă. Odată ce cunoști aceste lucruri, șansele de concepere cresc.

Nu neglija stilul de viață: Adoptă un stil de viață sănătos după operația de cezariană. Alege o alimentație sănătoasă, fă exerciții fizice în mod regulat, încearcă să stai departe de factori stresanți și evită fumatul și consumul de alcool. Un stil de viață sănătos îți ridică starea de spirit și te ajută să rămâi însărcinată.

Nu uita de aportul de vitamine: crește aportul de vitamine, cum ar fi acidul folic. Este necesar să îi oferi corpului vitaminele necesare pentru a-ți recăpăta puterea.

Înainte de a planifica următoarea sarcină, este recomandat să consulți medicul pentru a-ți oferi cele mai bune îndrumări. Deci, atunci când vrei să obții o altă sarcina după cezariană, consultă medicul obstretician și urmează sfaturile lui.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com