Asta nu înseamnă că trebuie să alergăm la medic de fiecare dată când nu ne simţim în formă maximă, ci doar că trebuie să fim atente la anumite simptome şi la recurenţa lor, pentru a încerca să înţelegem ce vrea corpul să ne transmită. Iată şapte dintre simptomele subtile pe care avem tendinţa să le ignorăm, dar de care ar trebui să ţinem cont pentru a ne bucura pe termen lung de sănătatea pe care ne-o dorim. 

 

Păr fragil şi unghii subţiate 

Starea părului și a unghiilor tale îți poate spune multe despre sănătatea ta, așa că ar fi o idee bună să le acorzi atenţia cuvenită. Dacă părul tău devine fragil sau dacă unghiile încep să se exfolieze s-ar putea să nu ţi se pară mare lucru şi să atribui aceste efecte tratamentelor de înfrumusețare sau folosirii excesive a lacului de unghii. Totuşi, medicii atrag atenţia asupra faptului că părul subţire şi unghiile care se exfoliază pot indica probleme ale glandei tiroide, boli autoimune sau deficienţe severe de anumite vitamine. Aşadar, dacă te confrunţi cu astfel de probleme, ar trebui să le comunici medicului tău de familie pentru a vedea ce e de făcut. 

 

Balonare

Nu este cazul să te nelinişteşti dacă te simţi puţin balonată înainte de menstruaţie sau după ce ai băut sucuri acidulate. Aceste lucruri sunt de așteptat și probabil vor trece repede. Cu toate acestea, dacă balonarea este un simptom care se repetă frecvent, este mai bine să vorbeşti cu un medic. În unele cazuri poate fi un simptom pentru diferite boli, de la afecţiuni gastrice la cancerul ovarian.

 

Stare prelungită de oboseală

Este normal să te simţi obosită după o săptămână foarte aglomerată, dacă eşti o proaspătă mămică sau dacă ai pierdut nopţile în faţa televizorului urmărind serialul preferat. Totuşi, nu trebuie să ignori stările prelungite de oboseală, care se instalează în pofida unui număr suficient de ore de somn. Dacă nu reuşeşti să îţi revii dintr-o astfel de stare, vorbeşte cu medicul tău despre asta. Stările de oboseală cronică pot fi simptome ale unor afecţiuni cardiace sau ale unor tulburări emoţionale. În orice caz, nu ignora acest semnal de alarmă pe care ţi-l transmite corpul.

 

Dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt simptom ușor de ignorat. Pur și simplu iei un calmant și mergi mai departe. Corect? Uneori este exact ce trebuie să faci, însă dacă durerile de cap sunt recurente sau devin mai intense, trebuie să îţi anunţi medicul. Durerile de cap recurente pot fi un semn al problemelor de sănătate mai periculoase, deci merită să discuţi despre asta cu un specialist.

 

Dureri menstruale intense şi/sau menstruaţie neregulată

Teama sau ruşinea femeilor de a discuta despre menstruaţie poate duce la multe probleme de sănătate pe termen lung. De multe ori avem tendinţa de a ignora modificările legate de acest aspect firesc al funcţionării corpului nostru din teama de a merge la medic sau pentru a evita disconfortul unui consult ginecologic. Chiar dacă menstruaţia poate fi influenţată de stres, schimbările în ceea ce priveşte fluxul sau recurenţa pot indica probleme de sănătate mai grave, precum sindromul ovarelor polichistice sau hipotiroidismul. De asemenea, durerile menstruale nu trebuie ignorate. Deşi sunt normale în cele mai multe cazuri, alte afecţiuni care sunt asociate cu durerile menstruale secundare pot avea complicaţii. Endometrioza, de exemplu, care poate provoca infertilitate, sau boala inflamatorie pelvină, care poate cauza răni la nivelul trompelor uterine.  

 

Modificări ale aluniţelor

Pentru a depista cancerul de piele din timp, atunci când şansele de a fi tratat sunt optime, este important să acorzi atenție modificărilor pielii tale, cum ar fi alunițele care încep să arate diferit. Dacă observi o nouă aluniță pe corp, o schimbare de formă, culoare sau de dimensiune la o aluniță care a fost acolo de ani buni, sau o aluniță care arată diferit de toate celelalte, atunci trebuie să-ţi faci o programare la dermatolog. De asemenea, este bine de ştiut că folosirea cremelor de protecție solară și un consult anual la dermatolog pot ajuta la reducerea riscurilor asociate cancerului de piele.

 

Tristeţea prelungită

Ritmul tot mai alert al vieţii de zi cu zi ne poate face să nu ne dăm seama de anumite schimbări prin care trecem. Aşa se face că pot trece luni în şir până să conştientizezi că eşti tristă cam tot timpul, că îţi e greu să te bucuri de unele evenimente sau reuşite din viaţa ta şi că nu mai ai chef să socializezi prea mult nici măcar cu oameni care îţi sunt dragi. Aceste perioade de tristeţe prelungită pot fi semnul unei depresii, chiar dacă poate emoţiile tale sunt justificate, de exemplu, de decesul unui apropiat sau de despărţirea de partener. La fel ca în cazul oricărei alte probleme de sănătate, trebuie să îţi faci timp şi pentru sănătatea mentală și să cauți tratamentul adecvat cât mai repede. Vestea bună este că depresia este tratabilă şi mulţi oameni îşi regăsesc starea de bine fie în urma unui tratament medicamentos, fie datorită psihoterapiei. Orice ai face, nu ignora aspectul sănătăţii mentale!

 

Aşadar, nu lăsa grija pentru propria sănătate pe ultimul loc. Nu numai că unele dintre simptomele prezentate mai sus sunt semne al unor boli care trebuie tratate urgent, cum ar fi cancerul ovarian, dar multe dintre afectează calitatea vieții tale și ar trebui să le găseşti o rezolvare cât mai rapid.

 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Regina Maria