În săptămâna a treia, ovulezi și momentul mult așteptat se poate întâmpla: are loc concepția. Odată ce spermatozoidul câștigător ajunge la ovul, celula fertilizată (zigotul) formează o barieră pentru a ține ceilalți spermatozoizi afară. În câteva ore, se divide în două celule, apoi în patru ș.a.m.d. Va ajunge un cluster de 100 de celule doar în câteva zile. Unele dintre ele vor forma embrionul, altele placenta. În prezent, nu îl poți vedea sau simți. Este de dimensiune microscopică, dar va crește în curând. Chiar dacă abia acum are loc concepția, aceasta este considerată săptămâna a treia de sarcină, pentru că vârsta sarcinii se calculează de la prima zi a ultimului ciclu mentrual.

Poți să afli în săptămâna a treia de sarcină dacă ai fată sau băiat?

Va mai dura luni de zile până vei putea afla cu siguranță de la ecograf sexul bebelușului tău. Totuși, lucrurile sunt deja decise. Oul fertilizat conține 46 de cromozomi – 23 de la tine, 23 de la tată. Mama dă întotdeauna un cromozom x, dar de la tată, viitorul bebeluș poate lua un cromozom x sau y. Dacă zigotul are combinația de cromozomi xx, va fi fată. Dacă are xy, va fi băiat.

Ce se întâmplă cu corpul tău în săptămâna a treia de sarcină

Cel mai probabil nu simți nimic. Schimbările vor apărea în următoarele săptămâni de sarcină. Totuși, în interiorul tău au loc mari schimbări. Ovulul fertilizat parcurge drumul prin trompa uterină către uter, urmând să se nideze în peretele uterin. Se dezvoltă muguri din creier, coloana vertebrala și inimă. Începe acum să se contureze placenta.

La sfârșitul acestei săptămâni de sarcină sau în următoarea poți simți crampe abdominale de intensitate mică sau poți remarca o scurgere vaginală mai amplă. Aceasta este sângerarea de implantare care apare la 10-14 zile dupa concepție. Este normală și destul de des întâlnită.

Citește și: Cea de-a doua sarcină. Care sunt semnele și simptomele

Simptome în săptămâna a treia de sarcină

Chiar dacă pare că nu se întâmplă nimic, multe femei experimentează câteva simptome. Cel mai frecvent este un simț al mirosului mai dezvoltat ca de obicei. Acesta este datorat de prezența estrogenului în cantitate mai mare decât de obicei, care amplifică orice miros pe care îl simți. Acesta va putea declanșa în curând vestitele grețuri matinale.

Un alt simptom în a treia săptămână de sarcină este presiunea pe burtă sau crampele ușoare neînsoțite de sângerare. Este un simptom normal și chiar un semn că totul merge bine.

Un simptom ciudat al celei de-a treia săptămâni de sarcină este că simți un gust metalic în gură. Este cauzat tot de hormoni și va dirpărea în cel de-al doilea trimestru. Poți să combați acest gust, ca și grețurile, bând limonadă sau mâncând ceva marinat în oțet. Periază și limba în fiecare dimineață, nu doar dinții.

Află totul despre sarcina pe saptamani!

Ce să faci pentru sănătatea și a bebelușului în săptămâna a treia de sarcină

Mănâncă cereale cu fructe de pădure. Combinația alimentelor care conțin fier cu cele care conțin vitamina C este un nutrient ideal pentru această perioadă. Alimente care conțin vitamina C: fructe de pădure, kiwi, mango, căpșune, pepene, ardei gras, roșii etc. Alimente care conțin fier: vită, pui, spanac, fructe uscate.

– Consumă alimente bogate în calciu și suficiente proteine.

– Bea suficiente lichide, mai ales apă plată. Nu consuma alcool.

– Nu-ți vopsi părul cu vopsele care conțin amoniac

– Odihnește-te.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com