Vrem, nu vrem, sânii își pierd din fermitate, cu trecerea anilor. Însă, îngrijiți corespunzător, aceștia se pot păstra frumoși și sănătoși. Există însă o problemă: cancerul. Se instalează pe furiș, iar tratamentele dau roade, numai dacă boala este depistată la timp. Or, la fiecare 3 minute, o femeie e diagnosticată cu cancer mamar. Vestea bună e că rata de supraviețuire depășește 95% și vindecarea are loc fără a lăsa urme mutilante, dacă diagnosticul e pus din vreme.

Ce-și face omul cu mâna lui…

…autoexaminare se numește. Și e recomandată de toți medicii laolaltă, dat fiind că 70% dintre cazurile de cancer de sân au fost depistate prin autopalpare. O examinare amănunțită a propriului trup nu face rău nimănui. Ba mai mult, prin autopalparea lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm la timp orice neregulă. Dacă, la un moment dat, apare un nodul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate hotărî, în urma examenului clinic, diagnosticul final. În general, se fac investigații din sfera imagistică, adică ecografii, mamografii și, acolo unde este cazul, tomografii sau puncții biopsice.

De speriat?

Nicidecum! 8 din 10 noduli depistați sunt de natură benignă, adică fără consecințe grave asupra sănătății. În ultimii ani, datorită performanțelor în domeniul farmaceutic și a tehnologiei avansate, numărul deceselor cauzate de cancerul de sân a scăzut simțitor. Totuși, din nefericire, încă mor multe femei din pricina faptului că nu merg la controale periodice, așa încât boala este depistată în stadii avansate, când nu se prea mai poate face nimic. E drept că există și persoane predispuse la a dezvolta cancer mamar. Este vorba despre femeile cu antecedente familiale, în special pe linie maternă, cele trecute de 30 de ani, care nu au alăptat și nu au avut nașteri, cele cu implanturi mamare, cele care au urmat terapii hormonale timp îndelungat, persoanele obeze și sedentare.

Testează-ți sânii!

Ecografia mamară, sonoelastografia, mamografia, termografia, angiotermografia dinamică sau DATG sunt metode cunoscute de depistare a potențialelor neregului la nivelul sânului. Însă, atunci când există posibilitatea ca boala să fie moștenită, intră în scenă testele genetice. “Genele BRCA1 şi BRCA2 fac parte din ADN-ul fiecărui individ. Ele sunt responsabile de repararea erorilor survenite în cursul replicării ADN-ului, prevenind dezvoltarea celulară anarhică, adică apariţia celulelor canceroase. Mutaţiile acestor gene conduc la dereglarea sistemului de reparaţie a erorilor”, explică conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii de Chirurgie III de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Și femeile cu distrofie fibromicroshistică trebuie să fie atente, căci marea lor majoritate dezvoltă afecțiuni maligne. Totuși, cancerul de sân poate fi de două tipuri: HER 2 pozitiv sau negativ. Fiecare femeie care a fost diagnosticată cu cancer de sân trebuie să solicite efectuarea testului HER2, căci tratamentul este diferențiat pentru fiecare tip. Tumorile HER2 pozitive au o rată de creştere mai rapidă, iar şansele de recădere sunt mult mai mari. De menționat că toate testele sunt gratuite și se pot efectua în laboratoarele specializate din București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Brașov. „Cancerul mamar e un ucigaș redutabil, care chiar ne ia de lângă noi cele mai dragi ființe. Nu este o boală în sine. Există multe tipuri de cancer mamar. Iar diferența vine din felul în care reacționează fiecare la boli sau la medicamente. De aceea, tratamentul individualizat este foarte important, atât pentru pacient, cât și pentru medic. Orice femeie cu cancer mamar trebuie să solicite efectuarea testului HER2, esențial în depistarea formei de cancer. Acesta este gratuit, fiind susținut financiar de compania Roche. 1 din 6 paciente au rezultat pozitiv la HER2, ceea ce determină un curs defavorabil al bolii.”, spune dr. Ștefan Curescu, şeful secţiei de oncologie a Spitalului Municipal Timişoara.

Gratuit, în mediul rural

Pentru că cele mai multe românce depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiile avansate ale bolii, numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat. De aceea, începând din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân. Campania este derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân au avut loc în zilele de 10-11 octombrie în comuna Valea Stanciului din județul Dolj. Caravana cu medici rezidenți și studenți te așteaptă după cum urmează:

24-25 octombrie, comuna Izvoarele din județul Giurgiu

31 octombrie – 1 noiembrie, comuna Bolintin-Deal, județul Giurgiu

7-8 noiembrie, comuna Ciorogârla, județul Ilfov

14-15 noiembrie, comuna Găujani, județul Giurgiu

Mai multe informații despre campanie și programul caravanei se pot găsi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Sursa foto: wikimedia.org