Lăsând la o parte chestiunea estetică, trebuie să percepem drept semnal de alarmă orice modificare a aspectului picioarelor. Căci poate fi vorba despre boli grave, care își fac simțită prezența prin diverse neplăceri apărute la nivelul tălpilor, călcâielor, gleznelor, gambelor sau coapselor. Prin urmare, picioarele au și ele nevoie de o atenție sporită și de o îngrijire aparte, pentru a nu lăsa boala să se instaleze. Iată care sunt afecțiunile pe care le ducem pe picioare:

1.Diabetul nu glumește

Își poate face simțită prezența prin senzația de oboseală a picioarelor, prin umflarea gleznelor, dureri ale oaselor, în special ale tălpilor, prin amorțeli, înțepături, senzație de frig ori de arsură. Treptat, pot apărea ciocuri, pinteni, modificări ale aspectului unghiilor, deformări ale articulațiilor în general.

2.Arterita învinețește picioare

Ai mereu senzația că ți-e frig la picioare, ai cârcei și observi că pielea capătă o nuanță vineție? Poate fi vorba de arterită, o afecțiune care, în timp, poate da și ulcerații greu de tratat. Depistată târziu, poate duce chiar și la amputarea membrului inferior afectat.

3. Guta este dureroasă

Mai întâi, remarci că picioarele ți se umflă, apoi apare o roșeață intensă, extrem de dureroasă. Articulația inflamată își arată suferința printr-o proeminență asemănătoare unui furuncul în faza de debut. Este o boală greu de tratat, care impune regim alimentar sever și multe restricții.

4.Reumatismul e chinuitor

Spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sunt numai câteva dintre manifestările dureroase și foarte neplăcute ale articulațiilor afectate. Se manifestă prin inflamarea, înroşirea şi deformarea încheieturilor, cum ar fi monturile. Inițial, semnalele sunt discrete, suportabile, vreme îndelungată, însă, cu timpul se accentuează.

5.Călcâiele crăpate anunță probleme

Dacă sunt îngrijite corespunzător și, cu toate astea, continuă să se crape, călcâiele încearcă să spună ceva. Fie că este vorba despre o banală lipsă de vitamine ori minerale, fie de eczeme, psoriazis, dereglări ale glandei tiroide, oricare ar fi trebuie tratate la timp, deoarece consecințele pe termen lung sunt grave.

Atenție! Încălțămintea nepotrivită, purtată în ciuda jenei pe care o creează, duce, în timp, la îmbolnăvirea inimii, stomacului și chiar a creierului!

Sursa foto: vi.sualise.us