Unghiuțele la control!

Pe vremuri, erau simboluri ale eleganței, distincției și frumuseții. Până și părintele medicinei, Hipocrat, le considera indicatori ai stării de sănătate, punând accentul pe aspectul unghiilor. De ce oare? Pentru că pe ele se pot „citi” semnele unor boli grave.

Cum arată?

Potrivit statisticilor, 1din 10 adulți are unghii deteriorate, din diverse motive. Fie că este vorba despre afecțiuni cauzate de bacterii, fie de impactul detergenților, fie chiar de prostul obicei de a le roade. Însă trebuie menționat că și lipsa unor vitamine și minerale din organism le modifică structura. Culoarea, textura și aspectul sunt doar câțiva dintre factorii care trebuie luați în considerare la examinarea unghiilor. Iată câteva semne de luat în seamă:

Petele albe și denivelările pot arăta eventualele carențe de vitamine B, precum și lipsa de fier. Unghiile devin fragile și se rup foarte ușor.

-Când unghiile devin opace, e cazul să-ți controlezi ficatul, iar când jumătate din unghie se albește și cealaltă rămâne sănătoasă, rinichii pot suferi.

-Diabetul și bolile cardiovasculare colorează mai închis vârfurile unghiilor, în timp ce la cei ce suferă de afecțiuni tiroidiene, ele devin casante.

-Unghiile fragile și cu striații pot fi semn de psoriazis, iar cele bombate pot anunța prezența artritei reumatoide.

-Când unghiile au nuanțe de galben, polipii din nas sau sinuzitele sunt de vină.

-O dungă negricioasă sau maronie pe suprafața unghiei poate fi semn de cancer.

 Culoarea contează!

Și nu mă refer la cea a ojei, ci a unghiei în sine. Căci orice tentă de culoare pe care o capătă trebuie să-ți dea de gândit. Nuanța albăstruie e semn de boli pulmonare sau de tulburări de circulație a sângelui. Cenușiul sugerează boli precum artritaedemul, glaucomul, emfizemul. Verdele e asociat cu alergiile, infecțiile bacteriene sau emfizemul sever. Galbenul anunță dereglări ale sistemului limfatic, diabet, boli de ficat sau respiratorii, dar și cancerul de tip limfom Hodgkin. Culoarea roșie poate anunța atacul de cord, hemoragia cerebrală sau hipertensiunea. Trichineloza și inflamația țesutului inimii pot determina apariția unor dungi roșiatice sau maronii de-a lungul unghiilor. Atenție! Deși așa se știe în popor, lipsa de calciu nu înseamnă pete pe unghii, faptul că ți se zbate un ochi sau buza, ci mult mai mult. Semnele încep prin furnicături și amorțeli, ajungând până la încleștarea musculaturii feței sau mâinilor, dificultăți de respirație, imposibilitatea de a sta in picioare, leșin profund.

Frumos înseamnă sănătos

Unghiile sunt structuri de cheratină foarte rezistente, ce apără degetele de traumatisme. Cu ajutorul unghiilor prindem și avem finețe în mișcare. O unghie sănătoasă este roz translucid, cu o bază albă și cu marginea liberă netedă. Orice modificare a aspectului unghiei sau orice pată subunghială, orice excrescență periunghială ar trebui să aducă pacientul la dermatolog.

Sursa foto: pixabay.com