Pe vremuri, mâinile unei femei erau considerate simboluri ale eleganței, distincției și frumuseții, dar nu numai. Până și părintele medicinei, Hipocrat, le considera indicatori ai stării de sănătate a pacienților, punând accentul pe aspectul unghiilor. Și asta pentru că pe ele chiar pot fi „citite” semne ale unora dintre cele mai grave boli.

Ce boală ai? Uite-te la unghii!

Potrivit statisticilor, 1 din 10 adulți are unghii deteriorate, din diverse motive. Fie că este vorba despre afecțiuni cauzate de bacterii, fie de impactul detergenților, fie chiar de prostul obicei de a le roade. Însă trebuie menționat că lipsa unor vitamine și minerale din organism le modifică structura. Culoarea, textura și aspectul sunt doar câțiva dintre factorii care trebuie luați în considerare la examinarea unghiilor. Lipsa complexului B de vitamine din organism duce la fragilizarea lor, carențele de proteine și zinc determină apariția petelor albe, iar lipsa fierului le denivelează. Când unghiile devin opace, e cazul să-ți controlezi ficatul, iar când jumătate din unghie se albește și cealaltă rămâne sănătoasă, rinichii pot suferi. Diabetul și bolile cardiovasculare colorează mai închis vârfurile unghiilor, în timp ce la cei ce suferă de afecțiuni tiroidiene, ele devin casante. Unghiile fragile și cu striații pot fi semn de psoriazis, iar cele bombate pot anunța prezența artritei reumatoide. Când capătă nuanțe de galben, polipii din nas sau sinuzitele sunt de vină. O dungă negricioasă sau maronie pe suprafața unghiei poate fi semn de cancer.

Atenție la culori!

Tenta albăstruie pe care o capătă unghiile trebuie să-ți dea de gândit. Aceasta e semn de boli pulmonare sau al unor tulburări de circulație a sângelui. Nuanța cenușie sugerează boli precum artritaedemul, glaucomul, emfizemul. Verdele e asociat cu alergiile, infecțiile bacteriene sau emfizemul sever. Galbenul anunță dereglări ale sistemului limfatic, diabet, boli de ficat sau respiratorii, dar și cu cancerul de tip limfom Hodgkin. Culoarea roșie poate anunța un atac de cord, hemoragie cerebrală sau hipertensiune. Trichineloza și inflamația țesutului inimii pot determina apariția unor dungi roșiatice sau maronii de-a lungul unghiilor.

Frumos înseamnă sănătos

„Unghiile sunt structuri de cheratină foarte rezistente, ce apără degetele de traumatisme. Cu ajutorul unghiilor prindem și avem finețe în mișcare. O unghie sănătoasă este roz translucid, cu o bază albă și cu marginea liberă netedă. Orice modificare a aspectului unghiei sau orice pată subunghială, orice excrescență periunghială ar trebui să aducă pacientul la dermatolog.”, spune Dr. Mihaela Leventer, specialist dermatolog.

Sursa foto: renaissancegreenock.co.uk