Performanţa fiecărui stat membru UE este marcată pe harta europeană cu o notaţie tip semafor (verde, verde deschis, galben şi roşu). Aceasta permite utilizatorilor să vadă şi să compare măsura în care ţările UE respectă ambele componente, şi anume o legislaţie bună, clară, simplă şi implementarea corespunzătoare a acesteia, conform instrucţiunilor din Recomandarea Consiliului din 2009 privind zonele libere de fumat şi din  Ghidul privind Articolul 8 al Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului.

Republica Cehă, România, Grecia, Austria şi Slovacia, marcate cu roşu pe hartă

Aceste țări oferă o protecţie redusă sau nicio protecţie împotriva fumatului pasiv, din cauza unei legislaţii slabe sau a neaplicării legislaţiei. Aceste ţări trebuie să-şi îmbunătăţească urgent şi semnificativ legile anti-fumat dacă vor să-şi respecte angajamentele internaţionale şi în cadrul UE.

Ţările marcate cu galben

Olanda, Belgia, Germania, Polonia, Portugalia, Cipru, Luxemburg, Elveţia, Estonia, Danemarca, Croaţia şi Bulgaria îşi respectă doar parţial obligaţiile legale şi oferă o protecţie limitată, din cauza cazurilor de scutiri sau a nerespectării legislaţiei.

Franţa, Italia, Slovenia, Suedia şi Finlanda sunt pe verde deschis

Deşi nu au legi 100% anti-fumat, asigură o aplicare fermă a legislaţiei şi un procent de conformare care oferă cetăţenilor un nivel ridicat de protecţie.

Iată campionii antifumat

Ţările în culoarea verde au o legislaţie cuprinzătoare şi bine aplicată, care are ca rezultat cea mai bună protecţie împotriva fumatului pasiv. În această categorie se află în top Irlanda, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Letonia, Islanda, Lituania, Malta, Norvegia şi Turcia. Aceste ţări au implementat o legislaţie puternică de interzicere a fumatului în aproape toate spaţiile interioare – locuri de muncă sau spaţii publice -, inclusiv baruri, localuri şi restaurante. Legile sunt bine aplicate şi se bucură de un nivel ridicat de sprijin din partea populaţiei.

 

Harta interactivă oferă informaţii şi despre ţările care au mers mai departe decât cerinţele minime (de exemplu care au interzis fumatul în maşini), despre ţările care îşi revizuiesc în prezent legislaţia şi despre reglementarea ţigărilor electronice în cadrul legilor anti-fumat, în cazul în care există o astfel de legislaţie. Vezi harta completă la www.smokefreepartnership.eu

Sursa foto: Flickr.com