În ciuda campaniilor de conștientizare, rușinea încă tronează în țara noastră. Iar rezultatele campaniei de testări gratuite organizate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), ”Nu am făcut destul” sunt cât se poate de grăitoare. Numărul femeilor cu probleme este, de la an la an, în continuă creștere.

Rușinea le face mult rău femeilor

Examinările gratuite din octombrie și noiembrie, au scos la iveală faptul că peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalități la sâni. Și aveau nevoie de un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă.

Caravana campaniei a acoperit 5 județe din zona Moldovei. Și, cu totul, jumătate din județele tării. Cadrele medicale au reușit să informeze femeile. Atât despre importanța autoexaminării sânilor, cât și despre cea a controalelor regulate. Pe lângă informațiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuită a sânilor, EKG, un control oftalmologic, dar și de testări ale glicemiei și tensiunii.

Mai mult decât atât, este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecțiuni la sân au putut beneficia pe loc de o ecografie mamară. Din totalul femeilor examinate, 80% nu au făcut niciodată un control la sâni! 5% au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult decât atât, dintre femeile depistate cu probleme, aproape jumătate prezentau suspiciuni de cancer de sân. Motiv pentru care au fost îndrumate către un medic specialist pentru investigații suplimentare.

Îmbrăcate, nu putem fi consultate!

Mai mult decât în anii trecuți, voluntarii au întâlnit foarte multe femei reticente. Au refuzat pur și simplu să vină să facă o examinare gratuită! Chiar și atunci când erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lăsau convinse. Multe dintre ele consideră că sunt deja bătrâne. Iar un control la o vârstă mai înaintată nu-și mai are rostul. ”Eu sunt bătrână, mama, de ce să mai vin la control” sau ”Vai, dar cum să mă dezbrac eu așa, în fața oamenilor”. Sunt doar două dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei.

Au fost și câteva cazuri, în care, după îndelungi rugăminți de a veni totuși să facă o examinare, unele femei au spus că fie, vin, dar că în nici un caz ele nu se dezbracă. Totodată, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun că se tem să meargă la un control de specialitate. Iar acest lucru nu face decât să agraveze situația. Multora dintre acestea le este frică să afle că suferă de vreo boală gravă. Altora le este jenă să se dezbrace în fața medicului și mai este și categoria femeilor care nu au bani și nu pot plăti un consult la medicul specialist.

Facem bine cu de-a sila?

”Ne bucurăm totuși că am reușit să le facem pe câteva dintre femeile pe care le-am întâlnit în cadrul acestei campanii să conștientizeze că nu au de ce să se teamă și, mai mult, că își fac lor înseși un bine dacă apelează la medicul specialist atunci când simt că ceva nu este în regulă.”, spune Cezar Irima, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În urmă cu aproximativ o lună, chiar în timpul desfășurării celei de-a IV-a ediții a campaniei ”Nu am făcut destul”, autoritățile au anunțat că, de la începutul anului  2018, în România, va începe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei. Dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri entice vulnerabile.

Screeningul este esențial

”Este un început! Însă ceea ce ne dorim este ca țara noastră să se poată alinia celorlalte țări civilizate. Unde există programe naţionale de screening. Aceasta fiind şi recomandarea UE. Este nevoie ca și în România să se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu vârsta peste 50 de ani. Și chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, în concordanţă cu recomandările europene.

Vom urmări îndeaproape dacă fondurile europene destinate acestui Program pilot de depistare a cancerului de sân vor fi cheltuite în acest sens. Noi ne-am dori ca de anul viitor, sloganul campaniei noastre ”Nu am făcut destul” să poată fi schimbat în ”Am făcut ceva!”. Însă acest lucru se va întâmpla numai în cazul în care va fi implementat un program național de screening.”, adaugă Cezar Irimia.

De foarte mare ajutor în campania de anul acesta au fost voluntarii de la Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI). Dar și medici rezidenți imagiști din Iași care au făcut ecografiile mamare. În ceilalți ani, examinările au fost făcute de medici rezidenți din București și de voluntari de la Societatea Studenților Mediciniști București (SSMB).

FABC își propune să meargă mai departe. Căci rușinea și frica nu ne fac deloc bine. Să ofere examinări medicale gratuite unui număr cât mai mare de femei. Și să le învețe pe acestea despre importanța autopalpării sânilor, metodă prin care pot descoperi singure o eventuală problemă și pot merge către un control de specialitate.

Sursa foto: 123rf.com