“Meniscul este o structură fibrocartilaginoasă situată între femur şi tibie, iar traumatismele la nivelul genunchiului sau unele mişcări bruşte pot duce la ruperea lui. Intervenţia chirurgicală artroscopică poate rezolva rapid problema. Practic, în majoritatea situaţiilor, la cateva ore după operaţie pleci pe propriile picioare. În funcţie de tipul rupturii de menisc şi de complexitatea intervenţiei artroscopice, pacientul poate avea nevoie de maximum o zi de internare.”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Semne ce anunță ruptura de menisc

– Disconfort la anumite activități
– Durerea apare atunci când leziunea este de un grad mai avansat          
– Edem articular (se umflă genunchiul)
– Blocaj sau trosnituri ale genunchiului la mişcare

„Meniscul este un „amortizor” al articulaţiei genunchiului. Absoarbe impactul unui traumatism şi asigura o stabilitatea a genunchiului la anumite miscari. RMN-ul este investigaţia ce confirmă diagnosticul şi arată exact leziunea. În 99% dintre cazurile de ruptură de menisc se poate interveni artroscopic, prin două incizii mici. Operaţia durează circa jumătate de oră, putând ajunge la un maximum de 60 minute doar în cazurile mai complexe. Important este ca, orice persoană care simte o durere persistentă, la nivelul genunchiului, să facă rapid un control medical pentru că o ruptură de menisc netratată la timp poate duce la instalarea artrozei.”, spune ortopedul.

Cine are nevoie de artroscopie

Artroscopia de genunchi este o metodă modernă de tratament, în care rata succesului depinde foarte mult de medicul care o efectuează, dar și de aparatul și calitatea camerei folosite. De aceea, eu recomand ca aceasta operație să fie făcută într-un centru medical dotat, pentru a obține cele mai bune rezultate.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Recuperarea se face în etape

Procedura de recuperare diferă de la pacient la pacient în funcție de diagnostic, vârsta și motivația pacientului.
Cele mai comune operații cu ajutorul artroscopului sunt meniscectomiile, ligamentoplastiile.

Faza I de recuperare după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (primele 3 zile)

Obiective:

– controlul durerii și a tumefacției (poziție proclivă și gheață aplicată local);
– menținerea extensiei completă a genunchiului;
– prevenirea atrofierii mușchiului cvadriceps prin contracții izometrice (izometria la nivelul mușchiului dezvoltă o tensiune mare, însă lungimea mușchiului nu se modifică);

Faza II după o artroscopie de genuchi și menisectomie (ziua 3-7)

80% din cazuri calcă pe picior imediat după artroscopia de genunchi cu excepția cazului în care se suturează meniscul, insistând asupra derulării pasului posterior, flexia genunchiului în timpul fazei oscilante și atacul solului cu călcâiul. Se începe cu exercițiile de tonifiere a cvadricepsului (exerciții izometrice sau împotriva unei rezistențe controlate de către kinetoterapeut). Crioterapia locală și alte proceduri de fizioterapie antialgice (ultrasunet, laser, tecar) ce facilitează recuperarea.

Faza III după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (8-21 zile)

Tratamentul fizic-kinetic se intensifică pe masură ce genunchiul este mai puțin inflamat și mai puțin dureros. Sprijinul complet se realizează progresiv dacă a avut restricții. Câștigul în amplitudine nu pune nicio problemă deosebită. Kinetoterapia activă nu trebuie destinată numai cvadricepsului, ci și a ischiogambierilor. Se lucrează în lanț muscular deschis, împotriva unei rezistențe manuale sau cu ajutorul benzilor, a greutăților pentru picioare și a mingilor etc.

Faza IV după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (21- 30 de zile)

Este destinată recuperării activității sportive. Ea nu începe decât dacă genunchiul nu prezintă inflamație și durere, iar forța cvadricepsului este egală cu cea a membrului sănătos

Sursa foto: Clinica Masaya