Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie să se pregătească serios înainte de a pleca la munte. An de an, tot mai multe cazuri de pacienți se prezintă la medic din cauza accidentărilor pe pârtii. De cele mai multe ori, problema constă în ruptura de ligamentul încrucișat anterior. Este o afecțiune invalidantă, care se manifestă prin durere și umflarea zonei afectate.

Ce este ruptura de ligament încrucișat

“Ruptura de ligament încrucișat anterior se produce în timpul practicării unui sport de iarnă. Când piciorul rămâne blocat într-o poziție în zăpadă sau pe gheață, iar corpul se duce într-o altă direcție. În acel moment are loc o rotație excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală. În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III. În cazul gradului III, cel mai grav, de regulă, recomandarea ortopedului este de operație. După care este necesară recuperarea medicală postoperatorie. Aceasta constă în drenaj limfatic pentru ca zona afectată să nu mai fie umflată. Este nevoie și de electroterapie pentru a scădea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală și mobilizări articulare pentru creșterea mobilității în articulații și kinetoterapie activă pentru creșterea foței musculare, a stabilității și a coordonării. Prin recuperarea medicală, se va urmări progresiv scăderea durerii și redarea mobilității. Procesul poate dura până la 6 – 7 luni.”, spune Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Te ține pe loc

Dacă operația nu se impune, pacientul este imobilizat din cauza umflăturii și a durerilor. Se recomandă recuperarea medicală timp de aproximativ 2 – 3 luni. Scopul este de a ameliora simptomele și de a reda mobilitatea pacientului. Pentru ca acesta să își poată relua activitățile zilnice, prevenind astfel atrofierea mușchilor și afectarea calității vieții. În funcție de stadiul și momentul recuperării, tehnicile amintite anterior pot să difere. La început se va pune accent pe scăderea imflamației și diminuarea edemului. Apoi se va pune accent pe creșterea mobilității, după care pe creșterea forței și, în final, pe creșterea stabilității și a coordonării.

Iată cum, o pregătire insuficientă, alături de un moment de neatenție în practicarea unui sport atât de plăcut precum ski-ul, ne poate periclita întregul an, creând o suferință îndelungată, atât fizică, cât și emoțională deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectată se îndepărtează de activitățile sportive de orice fel.”, afirmă fizioterapeut Bogdan Goga

Cum prevenim ruptura de ligament încrucișat

Dacă vă numărați printre parcticanții sporturilor de iarnă, este bine să vă informați cu privire la metodele de prevenție a problemelor ce pot apărea. Iată câteva sfaturi:

1.Creșteți tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Mușchii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cât mai bună a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci când mușchii sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilității organismului, făcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

2.Creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneți-vă la situații de instabilitate, antrenându-vă astfel pentru a reacționa cât mai corect în astfel de contexte. În acest sens, exercițiile pe burete și bosum sunt extrem de utile.

3.Faceți o încălzire corespunzătoare înainte de practicarea unui sport de iarnă. Încălziți-vă articulațiile prin exerciții simple de gimnastică, urmare de stretching, astfel încât să aduceți mușchii la o temperatură optimă.

Sursa foto: Terapie pentru mișcare