Riscurile la care se supun cei care consumă droguri: Slăbirea sistemului imunitar

“Organismul caută instinctiv în afara sa “ajutorul” de stare de bine cu care s-a obișnuit. Astfel, acesta consumă o cantitate mai mare de energie decât în mod obișnuit. De cele mai multe ori, persoana intră în rezervă naturală de energie a organismulul, ceea ce duce la slăbirea sistemului imunitar”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: De ce consumă elevii și studenții performanți substanțe psihotrope? Află părerea psihologului

Riscurile la care se supun cei care consumă droguri: Instalarea depresiei

“Deoarece primește “ajutor” din afară sa, organismul se învață „leneș”. Nu-și mai produce singur cantitatea necesară de hormoni „ai fericirii”: serotonină, endorfinele, dopamină etc. Astfel, atunci când apare nevoia de relaxare, de trăire a stării de bine, organismul singur nu va produce suficienți hormoni ai stării de bine. Așa apare din nou nevoia de a “cere ajutor” din afara sa, adică de a apela din nou la consumul de substanțe. Astfel, pas cu pas, se instalează dependența.

Cu cât organismul primește mai mult din afară, cu atât devine mai „leneș”,  mai lipsit de energie. Ca urmare, poate ajunge, în timp, nu doar la dependență ci și la depresie, anxietate, atacuri de panică, apariția anumitor fobii legate de sănătate. Uneori, se pot declanșa chiar episoade psihotice. Lipsa de energie și oboseală duc la lipsa de motivație, dispoziție scăzută pentru lucrurile care înainte produceau plăcere, tristețe, izolare, sentimente de neputință, o viziune tragică asupra vieții, chiar ideație suicidară – simptome ale depresiei. De asemenea, lipsa de energie poate duce la îngrijorări, temeri, legate de propria sănătate – simptome ale anxietății, atacului de panică, fobiilor”, explică specialistul.

Citește și: Fumul de țigară conține substanțe radioactive

Riscurile la care se supun cei care consumă droguri: Izolare socială

“Nu-și mai poate duce până la capăt sarcinile. Are temeri legate de atragerea judecății celorlalți. Simte că ar putea pierde aprecierea lor. Aceste sentimente pot duce la anxietate, izolare sau chiar abandonarea studiilor în cazul studenților. Dacă utilizează drogul ca formă de uitare, acesta nu face decât ca, pe termen lung, să mărească și mai mult „gunoiul de sub preș”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com