Pentru a obține bronzul perfect sau, pur și simplu, pentru a se bucura cât mai mult de sezonul cald, stăm prea mult la soare. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, atenționează că riscurile pentru sănătate la care ne expun arsurile solare sunt mari. Pericolele asociate cu arsurile solare sunt mai mult decât cosmetice, astfel că prevenirea apariției lor va ajuta la evitarea ulterioară a unor probleme de sănătate, precum și a îmbătrânirii premature.

Citește și: Arsurile de la soare necesită atenție sporită. Iată cum să te tratezi

Riscurile pentru sănătate la care ne expun arsurile solare. Arsurile solare deteriorează pielea

Arsurile solare, spre deosebire de cele termice, cauzează deteriorarea pielii înainte de apariția roșeței.

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie“Cu alte cuvinte, în stadiile inițiale ale dezvoltării arsurilor solare, senzația de durere este foarte ușoară sau lipsește chiar în totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung să se supraexpună la soare fără să iși dea seama de pericolul implicat. Se întâmplă adesea ca după o zi petrecută la plajă, seara în cameră să observăm cu surprindere gravitatea situației: pielea înroșită, senzația de usturime și de piele care strânge – deși în timpul zilei aceste simptome nu își făcuseră simțită prezența”, explică specialistul dermatolog.

Citește și: Remedii împotriva arsurilor solare. Ce metode naturale te pot ajuta

Riscurile pentru sănătate la care ne expun arsurile solare. Ce sunt arsurile solare

Arsura solară reprezintă un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea în exces la soare. Acest fenomen accelerează îmbătrânirea pielii și crește riscul de apariție a cancerului de piele.

“Când își face apariția arsura solară, pielea devine roșie și este însoțită de senzația de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar și frisoane, greață, dureri de cap și slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare”, explică Dr. Laurențiu Vlădău.

Citește și: 4 mituri despre sănătate legate de mersul la mare

Riscurile pentru sănătate la care ne expun arsurile solare. Cresc probabilitatea apriției cancerului de piele

Arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele, existând dovezi că o singură arsură solară dobândită în copilărie crește șansele de melanom mai târziu în viață.

“În timp ce alte tipuri de cancere cutanate sunt cauzate de expunerea cumulată la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense la soare, urmate de arsuri solare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinerețe cresc riscul de melanom pe durata vieții cu 80%”, atenționează specialistul dermatolog.

Arsurile solare pot favoriza și îmbătrânirea prematură a pielii deoarece undele UVA pătrund în derm, unde altereaza calitatea colagenului și elastinei, rezultând linii fine sau chiar riduri. “Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern – reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice.”, spune Dr. Laurențiu Vlădău.

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, cu o culoare roșie a părului, cu pistrui și număr crescut de alunițe ar trebui să acorde cât mai multă atenție pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinerețe.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com