O femeie care ia contraceptive hormonale timp de 10 ani are un risc mai mare  cu 38 % de a face cancer la sân, decât o femeie care nu a utilizat deloc.

Noile descoperiri sunt absolut îngrijorătoare: riscul de cancer la sân crește la femeile care utilizează contracepția hormonală pe termen lung. ”Un prim studiu ne-a arătat că dispozitivele intrauterine care eliberează hormoni sunt asociate cu cancerul la sân într-un număr foarte mare”, a declarat Dr. David Agus, de la Universitatea din Carolina de Sud.

Riscul de cancer la sân crește la femeile care utilizează contracepția hormonală pe termen lung, chiar și în doze mici

Atunci cercetătorii s-au concentrat pe administrarea de contraceptive orale în doză mică. Părea să fie soluția bună. ”Cu o doză mică de contraceptive orale ne-am gândit că riscul va fi mai mic, dar rezultatul a fost și el îngrijorător: un risc cu 20 % mai mare de a face cancer, în general”, spune Agus.

Studiul arată că riscul crește odată cu folosirea mai lungă a contraceptivelor. ”După un an, riscul de a face cancer la sân crește cu 9 % și ajunge la 38 % dacă le folosești timp de 10 ani sau mai mult”, spune el.

Biopsia lichidă este testul care ajută mult bolnavii de cancer

Studiu în Danemarca: Riscul de cancer la sân crește la femeile care utilizează contracepția hormonală pe termen lung

Medicul oncolog care a fondat breastcancer.org, Dr. Marisa Weiss, spune că rezultatul trezește ”o îngrijorare majoră în privința sănătății publice”. Studiul, intitulat Contracepția Hormonală Contemporană și Riscul Cancerului la Sân, arată că tratamentele noi, bazate pe doze mai mici de hormoni, tot cresc riscul de a face cancer la sân, informează New York Times.

Alte efecte negative ale utilizării contracepției hormonale pe termen lung

Contracepția hormonală utilizată pe termen lung are și alte amenințări pentru sănătate. Alte efecte secundare sunt creșterea în greutate, cheagurile de sânge care pot duce la embolie și depresia.

Studiul a examinat modul în care femeile daneze folosesc contracepția și le-a comparat cu femeile care nu folosesc contraceptive hormonale. Sistemul de sănătate computerizat danez a făcut posibilă cercetarea prin care au fost studiate datele tuturor femeilor înscrise.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com