Într-o zi, te trezești cu pleoapele umflate. Altă dată, te deranjează inelele sau verigheta. La un moment dat, parcă nici gleznele și gambele nu mai arată bine. Ți se pare perfect normal să mai reții apa și să apară edeme. Numai că nu e deloc așa. Dacă știi că ai niște kilograme în plus, o tensiune mare și dacă fumezi, e foarte posibil ca rinichii tăi să-ți „vorbească” prin semnele descrise mai sus. Rinichii bolnavi își anunță suferința.
Dă o fugă la medic!
Studiile de specialitate arată că aproape jumătate dintre femei și cam o cincime dintre bărbați fac, în decursul vieții, cel puțin o infecție urinară. Or, netratate corespunzător, astfel de infecții distrug în timp rinichii și aparatul urinar. Tot cifrele statistice vorbesc și despre faptul că un adult din 10 suferă de boală cronică de rinichi, dintre aceștia unii ajungând la tratamentul prin dializă sau chiar la transplant. Nici pietrele de la rinichi, așa-numita litiază renală, nu sunt de neglijat. Foarte important este faptul că afecțiunile renale merg „mână în mână” cu cele cardiovasculare. Așa se face că marea majoritate a suferinzilor de boală cronică de rinichi au și hipertensiune arterială. În plus, diabeticii sunt predispuși la apariția bolilor renale, motiv pentru care și sunt monitorizați periodic în acest sens. Din nefericire, bolile grave ale rinichilor evoluează lent și tăcut. Astfel, în multe cazuri, se ajunge la medic prea târziu sau doar atunci când unica soluție de tratament rămâne dializa.
Testează-ți rinichii
Indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este extrem de important să faci, anual, un control care să includă analize precum hemoleucograma, glicemia, ureea, creatinina, probe de urină și ecografia abdominală, iar bărbaților li se recomandă în plus, mai ales celor trecuți de 45 de ani, un control al prostatei. Există și boli ereditare, precum rinichiul polichistic, care necesită și alt tip de investigații pentru diagnosticare. Ecografia și tomografia computerizată sunt cel mai des utilizate, iar urografia intravenoasă confirmă diagnosticul.
5 semne că ai rinichii bolnavi
Rinichii bolnavi pot da anumite semnale pe care, de foarte multe ori, le trecem cu vederea, până la apariția durerii. Iată despre ce este vorba:
1.Modificările urinei
Fie că își modifică aspectul sau mirosul, devenind tulbure și cu iz înțepător, fie face spumă, dă usturimi la evacuare sau conține sânge, urina transmite faptul că este ceva în neregulă cu rinichii. Infecțiile urinare dese trebuie tratate cu un plus de atenție.
2.Edemele
Degetele, gleznele sau pleoapele umflate trebuie să ne trimită la medic. Dacă, prin presare, rămâne urma degetului impregnată în pielea moale, sigur este vorba despre un edem renal.
3.Dereglări cardiovasculare
Hipertensiunea este cel mai des întâlnită și este un simptom în boli precum rinichiul polichistic, nefrită, insuficiență renala, sindrom nefrotic sau nefritic. Însă pot apărea și aritmii cardiace.
4.Greață, paloare, oboseală
Starea de moleșeală inexplicabilă, însoțită de lipsa poftei de mâncare și de grețuri poate fi semn de afecțiune renală. De multe ori, este vorba chiar despre cancer sau de insuficiență renală cronică. Pielea capătă o paloare specifică, cu vânătăi, se usucă și se descuamează.
5.Durerile
De la o banală senzație de apăsare în regiunea pelvină, până la durerea puternică în zona lombară, orice semn de disconfort trebuie să te pună pe gânduri. Căci durerea dată de bolile renale se poate localiza în diferite puncte: în zona lombară, în partea inferioară a abdomenului și chiar în regiunea organelor genitale.
Cum îți dai seama că rinichii suferă
„Simptomatologia determinată de o afecțiune renală cronică este, de multe ori, puțin zgomotoasă și nespecifică, ceea ce întarzie nedorit de mult un tratament optim. Modificările de aspect ale urinii (urina tulbure, care face spumă, urât mirositoare sau cu sânge), edemele pleoapelor sau ale picioarelor, în special cele prezente încă de dimineață, la trezire, însoțite de reducerea cantitativă a urinii comparativ cu aportul zilnic de lichide, durerile lombare, mai ales dacă iradiază spre partea anterioară și inferioară a abdomenului, înspre organele genitale, jetul urinar slab sau usturimea la urinat, necesitatea pacientului de a se trezi frecvent noaptea pentru a urina, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, o stare inexplicabilă de oboseală, paloarea, mirosul neplăcut al respirației sunt toate semne ale unei eventuale afecțiuni cronice renale care trebuie să determine pacientul să se adreseze medicului.”, spune Dr. Andreea Andronesi, specialist nefrologie, IC Fundeni, Asistent universitar UMF „Carol Davila”, București, Clinica Med-Help
Sursa foto: Shutterstock