Cu toții ne lovim, din când în când, de-a lungul vieții, cu dureri ale articulațiilor. Însă, ne-am obişnuit să asociem denumirea de reumatism cu orice durere a articulaţiilor, chiar dacă aceasta poate fi cauzată de alte afecţiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza sau chiar guta. În timp ce osteoartrita este responsabilă doar pentru inflamaţia articulaţiilor, afectând persoane de orice vârstă, artroza alterează cartilagiile, denotând un soi de îmbătrânire prematură.

Cum ştii dacă ai artroză

Dat fiind că această afecţiune e destul de des întâlnită, specialiştii au întocmit un “portret robot” al celor ce suferă din cauza ei. Drept urmare, s-a ajuns la concluzia că artroza afectează, în general, femeile ce au trecut pragul vârstei de 40 de ani, eventual cu exces ponderal de mai mulţi ani. De asemenea, munca fizică solicitantă, în condiţii grele sau sportul de performanţă îşi lasă amprenta solid asupra oaselor. Un factor important în determinarea bolii îl constituie şi antecedentele familiale. În unele cazuri, simptomele artrozei sunt uşoare şi boala poate fi descoperită întâmplător, cu ocazia unui examen radiologic. Alteori însă, simptomele sunt atât de severe, încât bolnavul nu mai poate efectua nici cele mai simple activităţi cotidiene.
Este cazul să faci o vizită urgentă la medic dacă simţi cel puţin una dintre senzaţiile de mai jos:

-durere, uneori foarte ascuţită, ce apare la încercarea de folosire a articulaţiei. Durerea poate dispărea în repaus, uneori iradiind în alte regiuni ale corpului.

-rigiditatea apare de obicei dimineaţa sau după repaus prelungit, dispărând după 1-2 minute de mişcare. Poate determina chiar pierderea completă a libertăţii de mişcare în articulaţia afectată.

-dificultăţi în efectuarea unor mişcări, precum deschiderea capacului unui borcan, curăţarea fructelor de coajă, încheierea nasturilor.

-inflamaţia, roşeaţa, creşterea temperaturii locale, ca şi consecinţe ale suprasolicitării articulaţiei.

Cum apare reumatismul?

Cartilagiul articular este un ţesut elastic ce acoperă extremităţile oaselor din articulaţii. În mod normal, suprafaţa acestor cartilagii e foarte netedă, ușurând mobilitatea şi absorbind şocurile. Pe măsură ce boala avansează, suprafaţa cartilagiilor şi a osului de dedesubt se erodează, apar excrescenţe osoase, cunoscute drept „ciocuri” sau „noduri”. Cele mai afectate articulaţii sunt: temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor şi genunchilor. În consecinţă, apar modificări, precum nodulii la nivelul degetelor, rigiditatea spatelui şi a gâtului, durerea cronică şi disconfortul în timpul şederii sau în mers, umflarea genunchilor.

E mai uşor să previi…

Deşi ţi se par lucruri minore, sunt destule gesturi pe care le poţi face pentru a reduce semnificativ solicitarea articulaţiilor şi a preveni apariţia bolii. Iată câteva dintre ele:

-Nu faceţi mişcări de răsucire, mai ales bruşte. De exemplu, ţineţi cărţile pe palme în loc să le prindeţi cu degetele de margini atunci când citiţi.

-Învăţaţi să distribuiţi greutatea obiectelor pe mai multe articulaţii. Folosiţi ambele mâini la ridicarea unui vas mai greu, prin urmare.

-Puneţi la lucru articulaţiile mari. De exemplu nu împingeţi uşile cu mâinile, ci sprijiniţi-vă uşor pe ele cu umărul.

-Când staţi în picioare, retrageţi abdomenul şi împingeţi umerii spre înapoi. Când staţi pe scaun, aveţi grijă să nu lăsaţi spatele să se prăbuşească. Gândiţi mişcările înainte de a le executa.

-Întindeţi-vă din când în când şi puneţi picioarele pe un plan mai înalt decât restul corpului. Faceţi aceasta de mai multe ori zilnic, dar evitaţi inactivitatea prelungită.

-Mişcarea este esenţială pentru menţinerea forţei fizice. Cele mai indicate sporturi pentru protecţia articulaţiilor sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos şi exerciţiile de flexibilitate.

Ce e de făcut?

Veşti bune pentru reumatici: există metode simple prin care puteţi stopa evoluţia bolii şi pentru a diminua impactul simptomelor ei deosebit de neplăcute! Compresele reci, cu gheață, sunt foarte eficiente, dar nu mai mult de 10 minute o dată. După cedarea durerii, se vor folosi comprese calde, care relaxează muşchii din jurul articulaţiei. Există și multe medicamente, dar ele nu vindecă boala şi au efecte secundare. Anti-inflamatoriile precum aspirina, ibuprofenul, indometacinul, diclofenacul, reduc durerea, dar, în general, pentru a se obţine efectul dorit, sunt necesare doze mari. Alternativa indicată e folosirea unguentelor. Când articulațiile înțepenesc și dor, băile şi împachetările cu parafină fac minuni. Și frecţiile locale cu salicilat de metal și camfor sunt eficiente.

Sursa foto: arthrose.de