Afecțiunile digestive sunt pe primul loc în topul celor mai frecvente probleme de sănătate cu care ne confruntăm în preajma Sărbătorilor. Însă nu doar acestea ne dau bătăi de cap. Stresul, agitația, oboseala par să-și spună cuvântul chiar în momentele în care începem să ne relaxăm, prin dureri de cap, dureri musculare, la care se adaugă și imprevizibilele insomnii.

Problemele digestive

Deși se presupune că am exersat cumpătarea alimentară în perioada de pregătire din preajma Sărbătorilor, cei mai pofticioși dintre noi nu rezistă tentațiilor culinare. Bucătăria românească este recunoscută pentru mâncărurile sale gustoase, dar și grele, tocmai de aceea problemele digestive sunt la ordinea zilei.

Primele recomandări ale specialiștilor țin de echilibrul alimentar – să mâncăm din fiecare preparat, dar în cantități mai mici, să completăm meniul cu porții de legume și fructe (conțin fibre care ajută la digestie) și să facem mișcare după masă (mai ales că în această perioadă avem tendința de a fi mai sedentari).

Chiar și așa, se întâmplă să ne confruntăm cu balonări, arsuri stomacale, diaree sau constipație. Pe lista de cumpărături pentru Sărbători putem include și urmatoarele remedii!

Ghimbir: infuzia de ghimbir ajută la scăderea senzației de greață sau de arsuri, elimină gazele și ajută la digestie. Dacă nu vă deranjează gustul puternic, îl puteți consuma și proaspăt.

Anason: sub formă de infuzie, anasonul ajută sistemul digestiv, după o masă copioasă. Se recomandă ceaiul din anason stelat la finalul mesei principale.

Mentă: infuzia de mentă este, de asemenea, un leac imbatabil în prevenția și tratarea dereglărilor digestive.

Apă: hidratarea este esențială în astfel de perioade, însă cel mai adesea este lăsată pe ultimul loc. Evitați, pe cât posibil, băuturile acidulate.

Probiotice: nu obișnuim să luăm suplimente cu probiotice, mai ales în preajma Sărbătorilor. Însă aceste bacterii vii conținute de probiotice ajută la o funcționare mai bună, dar și la o protecție a sistemului digestiv.

Durerile de cap

În ciuda părerii comune că durerile de cap de Sărbători apar după un consum mare de alcool, există și alte motive: lipsa hidratării, săritul peste mese, oboseala.

Dacă sunteți băutori de cafea, nu creșteți brusc cantitatea – acest lucru poate declanșa dureri de cap.

Pentru durerea de cap cauzată de mahmureală se recomandă sucuri cu un conținut ridicat de fructoză (de mere sau de roșii), mierea, și o compresă locală rece sau cu frunză de varză.

Uleiurile esențiale de rozmarin, lavandă, eucalipt, busuioc sau mentă pot fi difuzate cu ajutorul unui dispozitiv de aromaterapie. Important este să respectați instrucțiunile de utilizare și cantitatea de ulei recomandată.

În același timp, există și variante roll-on ale acestor uleiuri, care pot fi aplicate local, pentru a reduce din intensitatea durerilor.

Insomniile

Multe dintre noi, din dorința de a avea sărbători perfect puse la punct – curățenie, mesele din zilele de Sărbători, cadouri, pregătirea bradului –, ne putem confrunta cu stări de nervozitate și agitație, care ne influențează și calitatea somnului.

„Deși mulți oameni pot considera insomnia ca pe o problemă minoră, somnul este esențial pentru supraviețuirea noastră; există nenumărate studii care au demonstrat relația dintre orele de somn și sănătatea noastră – persoanele care dorm mai puțin de 6 ore au avut o rată a mortalității cu 30% mai mare în comparație cu cei care dorm 7-8 ore”, explică medicul de familie Ruxandra Constantina.

Specialista atrage atenția asupra faptului că tratamentul pentru această problemă – fie ea temporară sau care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp – nu trebuie luat la întâmplare.

În plus, se recomandă ca înainte de somn să evitați alimentele grele (din abundență în această perioadă), să consumați un pahar de lapte cald în care să adăugați o lingură de miere de tei sau câteva semințe de dovleac și, bineînțeles, să aerisiți bine camera.

Preparate naturale antiinsomnie

Se pot consuma plante cu efect sedativ, calmant, de diminuare a stresului, anxietății, de inducere a somnului, sub forma de ceaiuri călduțe, băute seara, cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare, îndulcite cu miere de tei sau salcâm, sau sub formă de pulbere, tinctură, comprimate (tei, valeriană, lavandă, sulfină, maghiran, talpa gâștei). De obicei, se administrează seara, înainte de culcare.

Pentru persoanele care sunt suprasolicitate fizic și psihic, este bine să se administreze și în timpul zilei un preparat natural cu acțiune calmantă, antistres. Avantajul acestor preparate naturale este acela că, administrate corect, au un efect blând, dar de durată, și în general nu au reacții adverse puternice și nici nu dau dependență, așa cum se întâmplă în cazul medicației alopate, mai spune specialistul.

Vezi și Soluții homeopate pentru indigestie

Cum scapi de indigestie. Metode naturale pentru tratarea problemelor digestive

5 suplimente care afectează digestia și stomacul