În zona vaginală există un mare număr de bacterii și ciuperci fungice, care se află în echilibru, respectiv niciuna din acestea nu se înmulțește necontrolat, în dauna celorlalte. Când o bacterie sau o ciupercă fungică se reproduce mai mult decât normal, se produce infecția. Înmulțirea necontrolată a ciupercii fungice numite Candida albicans este responsabilă de apariția candidozei. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care activitatea sexuală, diabet, un sistem imunitar slăbit, anumite antibiotice și medicamente, anticoncepționale orale.

Există mai multe medicamente care pot trata candidoza, dar și remedii pentru candidoză naturiste care nu au niciun efect secundar, spre deosebire de primele. Majoritatea cazurilor de candidoză sunt ușoare, simplu de tratat. În cazul în care suferi de candidoză cronică, dacă ești gravidă sau ai diabet, e de preferat să consulți un medic înainte de a apela la soluții naturiste.

Remedii pentru candidoză. Suc de merișoare

Unul dintre cele mai recomandate remedii pentru candidoză, dar și pentru alte infecții vaginale îl reprezintă sucul de merișoare. Merișoarele conțin substanțe puternic antifungice și antibacteriene care pot restabili echilibrul florei vaginale. Sucul de merișoare tratează rapid o mare varietate de infecții vaginale. Bea 2-3 pahare de suc de merișoare pe zi până la dispariția completă a simptomelor. Găsești de asemenea în comerț pastile sau capsule cu extract de merișoare, un supliment alimentar extrem de eficient în tratarea candidozei.

Iată și alte moduri în care poți prepara ceai de merisoare

Remedii pentru candidoză. Iaurt

Pentru a crește numărul de bacterii sănătoase din vagin și a-l reduce pe cel de bacterii nocive, unul dintre cele mai indicate remedii pentru candidoză îl reprezintă iaurtul. Acesta conține probiotice care pot reface echilibrul florei vaginale și neutraliza ciupercile fungice care s-au înmulțit în exces. Aplică iaurt direct pe zona afectată. O altă variantă este să înmoi un tampon de vată în iaurt și să-l inserezi în vagin. Consumă de asemenea zilnic iaurt pentru a trata rapid candidoza. Alege din comerț doar sortimente de iaurt cu culturi vii, care conțin probiotice.

Remedii pentru candidoză. Oțet de mere

Oțetul de mere conține substanțe cu rol antifungic care pot neutraliza infecția vaginală, constituind unul dintre cele mai des recomandate remedii pentru candidoză. În plus, oțetul de mere este ieftin și ușor de găsit în aproape orice magazin. Combină oțet de mere cu apă (o lingură de oțet la un pahar de apă) și bea 1-2 pahare din acest amestec pe zi. Toarnă oțet de mere în apa din cadă atunci când faci baie (1-2 căni la o cadă de apă), de 2-3 ori pe săptămână.

Remedii pentru candidoză. Ulei de tea tree (ulei de arbore de ceai)

Uleiul de tea tree reprezintă unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru candidoză, dar și pentru numeroase alte infecții fungice și bacteriene. Acest ulei este foarte eficient și în tratarea candidozei. E suficientă doar o cantitate mică de ulei. Aplică pe un tampon de vată câteva picături și inserează tamponul în vagin zilnic. În aproximativ o săptămână, infecția ar trebui să dispară.

Remedii pentru candidoză. Usturoi

Usturoiul este binecunoscut pentru substanțele active puternice pe care le conține și care au proprietăți antioxidante, antibacteriene și antifungice. Usturoiul este unul dintre cele mai indicate remedii pentru candidoză și poate elimina rapid Candida. Zdrobește un cățel de usturoi și aplică-l pe zona afectată zilnic până la dispariția infecției. Dacă acest procedeu nu te încântă, consumă câțiva căței de usturoi în fiecare zi până la eliminarea infecției.

Foto: Pixabay