Un număr foarte mare de persoane se confruntă cu intoleranța la lactoză în formă ușoară sau medie, dar aceasta adesea nu produce simptome observabile. Astfel, se estimează că peste 75% din populația SUA suferă de intoleranță la lactoză. Majoritatea celor care prezintă forme ușoare ale acestei afecțiuni pot tolera simptomele fără a fi nevoie să elimine complet lactatele din alimentația lor. De obicei, simptomele manifestate constau într-o ușoară indigestie care îi determină să consume mai rar lactate.
Intoleranța la lactoză în forme mai grave se manifestă prin diverse simptome gastrointestinale, printre care: balonare, crampe abdominale, greață, vomismente, constipație sau diaree. Aceste simptome apar la scurtă vreme de la consumarea lactatelor, de obicei la 30 de minute – 2 ore de la ingestie.
Există însă soluții pentru a stimula abilitatea corpului de a digera lactoza și a preveni dezechilibrele nutriționale în cazul în care suferi de o formă ușoară de intoleranță la lactoză. Iată mai jos câteva dintre acestea:
Consumă kefir
Kefirul conține probiotice (bacterii benefice) care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor în cazul în care intoleranța la lactoză nu este gravă. De fapt, se consideră că acesta conține un tip de bacterii care descompun lactoza din stomacul persoanelor care prezintă o deficienţă naturală a enzimei lactice.
Bea ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este utilizat de foarte mult timp ca remediu pentru diverse tulburări digestive și pentru intoleranța la lactoză. Acesta poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului și poate reduce inflamația. În plus, ceaiul de mușețel este calmant atât pentru corp, cât și pentru minte. Acesta reduce astfel din disconfortul provocat de consumul de lactoză.
Include în dietă iaurt și brânză maturată
Lactatele constituie un element important din alimentație, deoarece conțin calciu. Acest mineral te ajută să-ți menții dinții și oasele puternice, precum și să previi osteoporoza. De aceea, dacă intoleranța la lactoză este prezentă doar sub o formă ușoară, nu ar trebui să elimini complet lactatele din dieta ta. Alege în schimb, pe lângă kefirul menționat mai sus, iaurt și brânzeturi maturate care conțin de asemenea probiotice.
Consumă oțet de mere
Multe persoane care se confruntă cu simptomele date de intoleranța la lactoză ușoară sau moderată pot reduce din acestea prin adăugarea de oțet de mere în alimentație. Oțetul de mere protejează mucoasa stomacului, îmbunătățește digestia la nivelul intestinelor și calmează inflamația sau disconfortul produs de lactoză.
Redu porțiile
Poți evita simptomele neplăcute date de intoleranța la lactoză prin micșorarea porțiilor de brânză sau lapte consumate. Obișnuiește-ți corpul cu cantități mici de lactate, astfel încât și cantitatea de lactoză care ajunge în organism să fie mai mică. Aceasta va permite corpului să se acomodeze cu digestia sa fără un efort foarte mare.
Foto: Pixabay