Durerile de cap sunt uneori pe cât de inexplicabile, pe atât de sâcâitoare. Dacă ai această problemă, ar trebui să vezi dacă nu cumva există vreun aliment la care ai reacția asta. Grăsimile, ciocolata, alimentele cu aditivi alimentari, vinul roșu, brânzeturile fermentate, dar și altele pot provoca migrene. Alți factori ar putea fi deshidratarea, condițiile meteorologice, stresul, oboseala, modificări ale somnului, probleme cu ciclul menstrual.

Alimente împotriva migrenelor

Pe lângă înlăturarea, atunci când este posibilă, a cauzelor, este bine și să ai un program de masă regulat, să incluzi în meniul tău ghimbir (fie sub formă de condiment în mâncare, fie de ceai), pește slab și ulei de pește, spanac, cereale integrale, fasole roșie, usturoi. Este foarte indicat busuiocul sub formă de tinctură, simplă sau în combinație cu tinctură de lavandă, roiniță, talpa-gâștii și ciuboțica-cucului. Se iau câte 10-20 de picături amestecate în puțină apă, la nevoie, nu mai mult de trei ori pe zi.

Busuiocul, calmant

Poți bea ceai de busuioc, care are un efect calmant. Se fierbe la foc mic o lingură de frunze de busuioc cu 200 ml de apă. După ce se ia de pe aragaz, se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se consumă trei căni pe zi, după masa de dimineață, de prânz și înainte de culcare. Ciuboțica-cucului are și ea un efect bun în dureri de cap, migrene, nevralgii, insomnie, tulburări nervoase. Poți face o infuzie, timp de un minut, dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se beau două căni pe zi, una înainte de culcare, dacă suferi și de insomnie. Se pot pune și comprese local cu decoct concentrat de plantă (o lingură la o cană cu apă).

Măghiranul, antinevralgic natural

Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă măghiranul care acționează ca analgezic, sedativ și vasodilatator. Este de ajutor în caz de dureri de cap, tensiune nervoasă, stres, insomnie, dar este contraindicat în sarcină. Se poate folosi pentru a condimenta mâncarea sau sub formă de infuzie, preparată din una-două lingurițe la o cană cu apă. Uleiul esențial din această plantă se folosește în lămpile de aromaterapie, dozat după instrucțiunile de pe ambalaj. Se mai poate folosi pentru a masa tâmplele și fruntea. La fel, uleiul de mentă, are și el un bun efect împotriva migrenelor.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Ginko biloba previne cefaleea

”Extractele pe bază de Ginko biloba au proprietăți neuroprotectoare în deficiențele circulatorii, în special în insuficiența cerebrală, în deteriorarea circulației periferice. Ginko nu ar trebui să lipsească din dieta de întreținere a persoanelor de vârsta a treia. Studiile clinice au demonstrat că o doză zilnică de preparatele din frunzele plantei în cantitate de 120-240 mg ameliorează circulația sangvină în zona creierului și previn cefaleea. Este bine ca înainte de folosirea acestor produse să consultaţi medicul de familie sau un fitoterapeut autorizat. Nu se va administra copiilor sub 12 ani. În ceea ce priveşte efectele secundare, în cazuri foarte rare, pot apărea tulburări digestive stomacale sau intestinale, simptome alergice, situaţie în care tratamentul trebuie întrerupt imediat.”

Sursa foto: Pinterest